– Branschen verkar alltså ha återhämtat sig efter pandemin. Men försäljningsutvecklingen ser inte lika gynnsam ut under de senaste åren, säger Daniel Lennartsson, nationalekonom på SCB.
Priser driver upp omsättningen
En betydande del av ökningen i försäljning beror dock på stigande priser. Livsmedels- och energikostnader har lett till en prisökning på 20 procent under det tredje kvartalet 2024 jämfört med samma period 2021. När prisökningar justeras bort är tillväxten i försäljningsvolym betydligt mer blygsam.
– Så justerat för stigande restaurangpriser har försäljningsvolymen utvecklats svagt. Sedan pandemins slut har försäljningsvolymen ökat med 6 procent. Jämför man med tiden före pandemin är ökningen 3 procent, säger Daniel Lennartsson.
Regionala skillnader
Den regionala statistiken visar på stora skillnader i återhämtningen. Stockholm, som drabbades hårdare av pandemin än andra regioner, har haft en försäljningsökning på 17 procent jämfört med nivån före pandemin, vilket är lägre än riksgenomsnittet.
I Skåne ser utvecklingen betydligt starkare ut med en ökning på 34 procent, medan Västra Götaland har noterat en uppgång på 14 procent.
Trots att branschen tagit stora steg mot en återhämtning är det tydligt att volymtillväxten bromsas av stigande priser och regionala skillnader.