Startsida
av Patrik Nilsson
Patrik Nilsson
Webb- och marknadsansvarig på Whitecell AB i Älmhult
800 foruminlägg
75 artiklar

Målsättningar är något som har använts inom idrottsvärlden i många år och det börjar nästan bli en självklarhet inom affärsvärlden. Anledningen är enkel – Målsättningar fungerar.

 

Att göra en målsättning är lika viktigt som att ha en ritning över något du ska bygga. Du har här möjlighet att själv påverka vad du vill ska hända imorgon, om ett år eller om tio år. Har du ingen målsättning är risken stor att det är slumpen som avgör hur resultatet blir.

Vem behöver en målsättning?

Du. Oavsett om du jobbar med försäljning, håller på att starta eget, driver eget företag, är chef eller vill gå ner i vikt. Ja, vad du än gör och vill ha ett bra resultat så underlättar en målsättning.

På Harvard och Yale University gjordes en omfattande undersökning. De intervjuade en grupp studenter:
3 % av dessa hade en klar och nedskriven målsättning, 10 % hade en målsättning i tankarna, 60 % hade drömmar och önskningar och 27 % hade ingen aning om vad de ville i livet. 20 år senare följdes studenterna upp och resultatet blev följande:

De 3 % som hade klara och nedskrivna mål hade en förmögenhet som var större än vad de andra 97 % hade tillsammans. Liknade undersökningar har gjorts med liknande resultat.

 

Nu är ju inte pengar allt och denna princip går att använda på vad du än vill uppnå.

Varför sätter man inte upp mål?
Många missar helt att göra en målsättning och det finns säkert många anledningar till detta men här är de vanligaste:

  • Man inser inte hur viktigt det är
  • Rädd för att misslyckas
  • Man vet inte hur
  • Rädd för att sticka ut från mängden

Exempel på målsättningar

En målsättning kan vara precis vad som helst men det ska vara något som du verkligen vill ska hända och som du är villig att göra det lilla extra för att uppnå. Här kommer några vanliga kategorier av målsättningar och ett bra alternativ är att välja ett mål inom varje område.

 

Personliga/karaktärsmål – Vem vill du vara? ”Ideal-jag”. Du ha säkert någon person som du ser upp till. Skriv ner personens positiva egenskaper som en målsättning och ha gärna en bild nära tillhands på personen som du ser upp till. Det kommer att få dig att i olika situationer börja agera som du tror den personen hade gjort.
Familjen/vänner –Hur är den perfekta familjen för er? Detta kan vara lämpligt att göra tillsammans med familjen. Sätt upp en lista på kylskåpet och uppmärksamma varandra när ni lever efter dessa mål.
Inom familjen kan ni även sätta upp gemensamma mål som t ex. Nästa jul ska vi tillsammans åka till Thailand; för att uppnå detta behöver vi först… Ett sådant mål kan lätt engagera hela familjen och göra att ni kommer närmare varandra.
Saker du vill lära dig och uppleva – Vill du resa till ett visst land, lära dig ett språk, hoppa fallskärm, bli Sveriges främsta musiker eller Smålands bästa svetsare? Skriv ner det som din målsättning!
Ekonomiska/materiella mål – Det kan vara en månadslön du vill ha, en summa pengar sparade på banken, en bil, ett hus osv.

Detta var några exempel på målsättningar.

Så målsätter du dig med SMART

smart metoden för målsättningar

Det finns inga regler för hur du ska göra när du målsätter dig men det finns en formel som är väl beprövad. Den kallas för S.M.A.R.T

S – Specifik: Du måste veta exakt vad du vill, annars kommer du inte dit.
M – Mätbar: Sätt delmål så att du vet att du är på väg.
A – Accepterad: Glöm inte att det är dina mål som skall uppnås, ingen annans.
R – Realistisk: Med utgångspunkt från dina förutsättningar.
T – Tidsatt: Du vet vad och varför du ska nå ditt mål, men när ska det vara gjort?

Action och målbilder

Sätt nu genast igång med din plan och genomför allt med full kraft - en attityd att detta kommer att gå. Tänk i bilder, precis som idrottseliten gör. Hur gör Stefan Holm och Kajsa Bergqvist innan de ska hoppa? De målar upp positiva bilder i huvudet på när de hoppar över ribban, hur det känns när de svävar i luften och hur publiken jublar när de landar.

Du kan göra likadant. Tänk så ofta du kan på hur det kommer att kännas när du uppnår ditt mål. Försök att måla upp så detaljerade bilder som möjligt, vilka som är där, hur är du klädd och hur det känns den dagen då du är i mål.

Målbilder är kraftfulla och det kan du använda dagligen i alla moment du gör. T ex att du ringer det perfekta säljsamtalet, håller ett inspirerande tal på mötet eller något annat där du utför ditt arbete och får ett bra resultat.

Våga gå din egen väg

Många av dessa tips och tankar kan tyckas vara konstiga och löjliga, men om du går på samma väg som alla andra så hamnar du på samma plats. Inte för att det är fel men jag vet att många vill göra något extra av sina liv. Frågan är, vill du? Om du vill uppnå ett resultat som skiljer sig från alla i din omgivning så måste du göra något annorlunda och som skiljer sig från alla dessa människor. Du måste kanske till och med vara lite konstig och löjlig i vissas ögon.

Jag hörde en gång någon som sade – ”När dina vänner tycker att du börjar bete dig konstigt, då är du på rätt väg”

Skriv ner din målsättning och våga gå din egen väg.

Du kommer att stöta på motstånd och problem men då ska du tänka på att misslyckas är nödvändigt för framgång. Du har aldrig misslyckats förrän du själv accepterar det och ett tillfälligt nederlag är bara en erfarenhet rikare.

Lycka till!

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.