Affärsmannen, författaren och investeraren Matt Higgins anser att vi ger alldeles för många dåliga råd till våra barn. Samma dåliga råd ges även till vuxna i tid till otid och kanske finns det en del sanning i de råd han själv delar i tidningen CNBC.

Här är de råd han anser att vi borde sluta ge, eller åtminstone problematisera kring.

1. Du behöver en plan B

En studie från Wharton fann att bara tanken på en backup-plan kan minska sannolikheten att Plan A lyckas. Matt Higgins menar att unga människor inte behöver fundera på att ha reservplan ifall något går fel. Det bästa sättet att nå en dröm eller ett mål är att fokusera till fullo på det och skulle det ändå gå åt skogen är det redan glömt några år senare.

2. Minska din skärmtid

Skärmar är framtiden vare sig vi gillar tanken eller ej. Att spela spel tio timmar i sträck hjälper knappast någon, men allt på en skärm är inte spel och sociala medier. Det finns mycket man kan lära sig och många sätt man kan utbilda sig på. Matt menar att skärmen är bra för den som “vill starta en bisyssla, skriva en affärsplan, lansera en webbplats eller marknadsföra en produkt eller tjänst”. Ofta till låg eller ingen kostnad alls.

Relaterad läsning: Vill du barnen ska må bra? Avvakta med mobiltelefonen

3. Bekymra dig inte om småsaker

Matt Higgins menar att detta delvis är osant. Oro och ångest som totalt hämmar individen bör hanteras, men studier visar att de mest framgångsrika entreprenörerna utnyttjar ångest och får den att arbeta för dem. Fenomenet kallas "optimal ångest" vilket innebär att en viss ångest skapar fokus på förbättring. Tips hur du hanterar din oro.

4. Ta anställning på ett stort, stabilt företag

Detta råd brukade vara klokt att ge. Men även stora företag som en gång lovade livslånga karriärer står nu inför massiva uppsägningar. Matt menar att det är viktigare att välja yrkesroll först. Välj jobb som ligger i linje med dina intressen och kunskaper, även om det är på en liten startup eller ett medelstort företag.

En ännu bättre strategi är att använda dina färdigheter och passion för att starta ett företag.

5. Köp ett hus och slå dig till ro

Slutligen, det viktigaste rådet varje ung person bör känna till enligt Matt Higgins: “Cash is king.”

Håll i dina pengar och sträva efter att vara likvid. Även om det innebär att hyra eller bo kvar hemma.

En stor korrigering av bostadsmarknaden är väntad och det kan ta flera år innan den stabiliserar sig igen.

Han menar också att i en tid när inflationen stiger är det bättre att behålla kontanter än att samla på sig skulder. “Var mer försiktig med överdriven spendering.”


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.