Politiskt dödläge och olika ekonomiska problem
Frankrike och Tyskland hanterar olika ekonomiska utmaningar.
Frankrike kämpar med ett stort budgetunderskott på uppskattningsvis 6,1 % av BNP och en skuldnivå på 112 % under 2024, enligt IMF. Den nya premiärministern François Bayrou står inför stora hinder för att säkra en budget för 2025.
I Tyskland har politiska splittringar kring ekonomiska och budgetära frågor lett till att koalitionsregeringen under förbundskansler Olaf Scholz föll, och landet går mot ett nyval i februari. Kritiker menar att Tyskland lider av för få satsningar för att öka tillväxten.
– "I direkt kontrast är Tysklands problem en alltför stram finanspolitik," säger Shearing. Han menar att en lösare finanspolitik i Tyskland inte bara skulle gynna den egna ekonomin utan även bidra till tillväxt i länder som Frankrike och Italien.
Tyskland har också gått all-in på den gröna omställningen vilket har skapat en energikris som drabbar både företag och hushåll, samtidigt som det driver upp svenska elpriser. Debatten är högljudd då den gröna rörelsen anklagas för att ha lurat folket vilket gjorde att den väl fungerande kärnkraften lades ner. Nu undersöks om de kan återstarta kärnkraften.
Risker och långsam tillväxt
Ekonomer varnar för att avsaknaden av långsiktiga budgetplaner gör det svårt för Europas största ekonomier att prioritera tillväxtfrämjande åtgärder. Strukturella problem som låg produktivitet, bristande konkurrenskraft och höga energipriser är fortsatt hinder.
Den Europeiska centralbanken (ECB) sänkte räntan med 25 punkter i december, vilket var dess fjärde sänkning under året, för att stödja ekonomin. ECB förutspår en tillväxt på 0,7 % för eurozonen 2024 och 1,1 % 2025, men varnar för nedsidesrisker.
– "Riskerna för ekonomisk tillväxt är fortsatt lutade åt det negativa hållet," sade ECB:s ordförande Christine Lagarde vid en presskonferens i december.
Framtiden för Europa
Ekonomer är pessimistiska om 2025 och ser flera utmaningar, inklusive politisk osäkerhet, handelsspänningar och strukturella svagheter.
– "Vår huvudprognos är att Europa kommer att stå inför ett ganska svårt år 2025," säger Jari Stehn, chefsekonom för Europa på Goldman Sachs till CNBC.
Trots detta finns det potential för förbättringar, särskilt med sänkta räntor som kan stimulera konsumentutgifter. Men strukturella problem kvarstår, och ekonomer varnar för att reformer är nödvändiga för att undvika långsiktig stagnation.
– "Europa står inför en fortsatt nedgång utan grundläggande reformer i kärnan," avslutar Shearing.