Det är inte många som har hört talas om Brad Hole. ”Brad vem då?”. Jag kan erkänna att jag faktiskt inte heller hade hört talas om honom förrän jag läste en artikel om en VD som anammat det gröna perspektivet.

Brad Hole drev tidigare Eversio, ett streckkods- och datainsamlingsföretag. En dag när han satt på sitt kontor så insåg han att alla plastmappar som de använde en vacker dag skulle hamna på soptippen. Ju mer han tänkte på hur länge det skulle ta för naturen att bryta ned mapparna, desto mer beslutsam blev han om att göra något åt slöseriet.

Återanvänd och återvinn

Brad och hans partner började fundera. Om man kunde komma på ett sätt att skapa en mapp som kunde återvinnas så skulle man kunna undvika en ofantlig mängd med avfall. Många idéer dök upp i de båda innovatörernas huvuden och lika många avfärdades innan man till slut kom fram till en realistisk lösning; ReBinder.

Till skillnad från plastmappar som görs av PVC-material så använder ReBinder fibermaterial gjort av återvunnen papp. ReBinder är lätt att ta isär så att metallringarna kan återanvändas och kartongen återvinnas. Eftersom användarna bara behöver köpa nya omslag så kan hon både hjälpa miljön och sig själv – ett nytt omslag kostar betydligt mindre att köpa än en hel mapp.

Användarna insåg snabbt fördelarna med ReBinder. Försäljningen blomstrade och tillsammans med Rick Hennesy, VD för ett annat mobilteknikföretag, så bildade Brad Hole Sustainable Group. Även om företaget ännu inte har blivit världskänt för sina gröna lösningar så har man lyckats göra ett stort avtryck på miljön.

Företag kan använda sig av olika modeller för att värna om miljön. Vissa har bilpooler för sina anställda, andra förespråkar användande av lågenergilampor. Sustainable Group har gått ett steg längre. Genom att erbjuda sina användare en effektiv lösning för både miljö och ekonomi så har man lyckats förinta en miljöbov i vardagen till förmån för en produkt som till stor del kan återanvändas. För att kunna rädda jorden så måste man ändra rutiner, det hjälper inte med enstaka insatser för att skapa ett miljömässigt hållbart leverne. ReBinder är en sådan rutin.

Spara resurser och hjälp samhället

För varje 10 000 mappar som köps så kan företaget stoppa 6 ton fast avfall från att hamna på soptippen. På sin hemsida (www.sustainablegroup.net) stoltserar man med att ha hjälpt till att spara flera miljoner liter vatten, tusentals träd och miljarder BTU (British Thermal Unit) energi.  Det finns inget annat namn som kunde vara mer passande för det här företaget för man har verkligen visat att man kan skapa miljömässig hållbarhet (Sustainable Group, ung. ”den hållbara gruppen”).

Förutom att göra företag mer medvetna om vad det innebär att bli gröna så har Sustainable Group även hjälpt till att bemyndiga funktionshindrade personer. Monteringen av deras produkter görs av arbetare med handikapp genom Northwest Center. Northwest Center är en organisation som bland annat utbildar funktionshindrade barn och vuxna. Sustainable Group har även hjälpt till att få fart på den lokala ekonomin genom att hämta både sitt råmaterial och sin personal lokalt.

Bli miljövänlig och tjäna pengar

Sustainable Group har med sina ansträngningar för att rädda miljön visat att en grönare verksamhet kan vara synonymt med högre intäkter om man bara tänker till lite. Sedan företaget startades år 2003 så har man med 10 anställda håvat in 2 miljoner dollar i inkomster fram till 2009. Kombinationen god miljö och förtjänst må klinga falskt i många företagsledares öron, men Sustainable Group har bevisat att det faktiskt går att få hela paketet utan de ekonomiska bieffekter som många fruktar värre än liemannen.

Framgångssagan slutar inte här. Sustainable Group har byggt vidare på succén med de miljövänliga plastmapparna och tillverkar nu även CD-fodral, anteckningsblock och presentationsmaterial av samma papp- och kartongmaterial. Och kundskaran växer hela tiden med andra företag som vill utveckla en miljövänlig hållning. En kund som är värd att nämnas är Al Gore med sitt klimatprojekt.

Istället för att bara se en plastmapp så gick Brad Hole ett steg längre. Han såg potentialen i att återanvända plastmappar som vanligtvis bara slängdes på soptippen och förvandlade ett litet företag i Seattle till en stor hjälpreda för moder jord. Alla sätt som vi kan använda för att bespara vår natur lidande är bra sätt och Sustainable Group har bevisat att man kan göra det samtidigt som man tjänar pengar.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.