Dataintrång och stöld av inloggningsuppgifter sker allt oftare, vilket kan leda till stora problem som identitetsstöld eller ekonomiska förluster. Det kan även bli pinsamt när ens Facebook eller annat konto på sociala medier blir hackat och någon annan börjar posta inlägg på ens vägg. Men med rätt metod kan du effektivt skydda dina konton och minska risken för att bli utsatt.

Här följer en guide om hur du väljer säkra lösenord och ytterligare steg för att skydda dina inloggningar.

1. Skapa ett starkt lösenord

Ett starkt lösenord är det första och kanske viktigaste steget för att säkra dina konton. Här är några viktiga riktlinjer för att skapa starka lösenord:

Längd: Ditt lösenord bör vara minst 12 tecken långt. Ju längre lösenord, desto svårare blir det att knäcka. Ibland har man bara 4,6 eller kanske 8 tecken att välja och då får man göra det bästa av det.

Variation: Använd en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken (!, %, #, osv.). Detta gör lösenordet svårare att gissa.

Unika lösenord: Använd aldrig samma lösenord för flera olika tjänster. Om ett konto blir komprometterat, riskerar du inte att alla dina konton utsätts.

Undvik uppenbara kombinationer: Lösenord som "123456", "password", ditt namn, dina barns namn eller födelseår är mycket lätta att gissa. Undvik också vanliga ord eller fraser som lätt kan kopplas till dig.

Ett tips för att skapa ett starkt lösenord som ändå är lätt att komma ihåg är att använda en fras eller mening som bara du känner till, och att sedan modifiera den med specialtecken och siffror.

2. Använd en lösenordshanterare

Det kan vara svårt att hålla reda på många unika och komplexa lösenord. En lösenordshanterare är ett verktyg som säkert lagrar alla dina lösenord i en krypterad databas. Den kan generera starka lösenord åt dig och logga in på webbplatser automatiskt, vilket både gör det enklare och säkrare att hantera dina inloggningar.

Populära lösenordshanterare är till exempel LastPass, 1Password och Bitwarden. Dessa verktyg kräver ett huvudlösenord för att komma åt hela databasen, så se till att detta lösenord är extra starkt och unikt. Lösenordshanterare finns ofta numer även i webbläsaren eller i din mobiltelefon.

3. Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA)

Tvåfaktorsautentisering är ett extra lager av säkerhet som kräver att du, förutom ditt lösenord, anger en ytterligare verifieringsmetod, t.ex. en kod skickad till din mobil eller genererad av en app som Google Authenticator. Även om en angripare får tillgång till ditt lösenord, kan de inte logga in utan den andra verifieringsfaktorn.

De flesta tjänster som Google, Facebook och banktjänster erbjuder 2FA, och det är en stark rekommendation att aktivera det på alla konton som stödjer det.

4. Håll din programvara uppdaterad

Gamla versioner av operativsystem och programvara kan innehålla säkerhetshål som hackare kan utnyttja. Därför är det viktigt att alltid hålla din programvara uppdaterad, inklusive webbläsare och appar. Aktivera automatiska uppdateringar när det är möjligt för att se till att du alltid har den senaste skyddsnivån.

5. Undvik phishing och andra bedrägerier

Phishing är en form av nätfiske där hackare skickar e-post eller meddelanden som ser ut att komma från legitima källor (till exempel din bank eller sociala medier) i ett försök att stjäla dina inloggningsuppgifter. Var alltid försiktig med länkar och bifogade filer i e-postmeddelanden, särskilt om du ombeds ange lösenord eller personlig information.

Kontrollera alltid URL innan du loggar in på en webbplats och se till att det är den officiella sidan. Om något verkar misstänkt, kontakta företaget direkt genom deras officiella kontaktkanaler.

6. Använd olika e-postadresser för olika ändamål

En smart strategi för att minska risken för att flera konton blir hackade är att använda olika e-postadresser för olika typer av tjänster. Till exempel kan du ha en e-postadress för viktiga konton som bank- och arbetsrelaterade tjänster, och en annan för sociala medier och andra mindre känsliga tjänster.

7. Granska dina konton regelbundet

Håll koll på aktivitet på dina konton genom att regelbundet logga in och kontrollera om något ser misstänkt ut. Många tjänster erbjuder också möjlighet att få notifieringar vid inloggningar från nya enheter eller okända platser, vilket kan hjälpa dig att upptäcka ett intrång i tid.

Sammanfattning

  • Skapa starka lösenord: Minst 12 tecken, om det går, med en kombination av stora/små bokstäver, siffror och specialtecken.
  • Använd unika lösenord för varje tjänst: Återanvänd aldrig samma lösenord till viktiga saker.
  • Lösenordshanterare: Använd en lösenordshanterare för att skapa och lagra komplexa lösenord säkert.
  • Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA): Lägg till ett extra lager av säkerhet.
  • Håll programvaran uppdaterad: Uppdatera regelbundet för att undvika säkerhetshål.
  • Undvik phishing: Var vaksam på e-postmeddelanden och länkar som försöker stjäla dina uppgifter.
  • Olika e-postadresser: Använd olika e-postadresser för olika tjänster.
  • Övervaka konton regelbundet: Kontrollera efter misstänkt aktivitet och få notifieringar om nya inloggningar.

Genom att följa dessa steg minskar du risken för att få dina konton hackade och kan känna dig tryggare online.

Missa inte: Håll koll på varningslistan med blufföretag


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.