Det är inte alltid lätt att klara vardagen och affärerna i ett land som Kina att registrera ett företag är ej heller det något undantag. Att hitta information om hur man starta eget och registrerar ett företag i Kina och varför man ens skulle göra så är svårt att få tag på nedan bjuder jag på en introduktion.

Typer av företag

WFOE [Wholly Foreign Owned Enterprise]

Introducerades omkring mitten på 00-talet i samband med att Kina gick med WTO har “limited liability” och kräver inte någon kinesisk delägare. Detta är den vanligaste bolagsform för utländska företag och privatpersoner som driver en verksamhet i Kina.

 • Relativt höga kapitalkrav oftast från 500 000 SEK
 • Kräver ingen kinesisk delägare
 • Limited Liability
 • Begränsningar och restriktioner inom vissa brancher
 • Fungerar även bra för mindre företag

JV [Joint Venture]

Introducerades omkring mitten på 00-talet i samband med att Kina gick med WTO har “limited liability” och kräver inte någon kinesisk delägare. Detta är den vanligaste bolagsform för utländska företag och privatpersoner som driver en verksamhet i Kina.

 • Båda parter avgör hur mycket kapital som skall skjutas till av vardera bolag
 • Kräver en kinesisk partner
 • Används oftast av större företag som söker en partner i Kina för att få tillgång till områden som är begränsade för utländska företag och investerare
 • Limited Liability
 • Kan ingås mellan utländskt företag / individ och kinesiskt företag [dock ej individ]

FIPE [Foreign Invested Partnership Enterprise]

Introducerades så sent som Mars 2011 och är en bolagsform som fortfarande är i ett teststadium. Det är den bolagsform jag personligen använder och vi var nummer 3 att göra så i Shanghai. Denna typ av bolag kräver generellt sett lägre kapital och framförallt kan en utländskt individ ingå i partnerskap med en kinesisk individ [ej bolag] vilket var vår anledning till att vi valde att registrera ett FIPE.

 • Kan ingås mellan utländskt företag / individ och kinesiskt företag / individ [till skillnad från JV]
 • Kan ingås mellan utländskt företag / individ och utländskt företag / individ [till skillnad från JV] kravet är således att det finns minst en utländsk individ och det är alltså inget krav på att man har en kinesisk partner
 • En partner kan ha Limited Liability den andra är unlimited [begränsad] fungerar i övrigt som ett WFOE

Hur man registrerar ett företag i Kina

Byråkratin i Kina är inte lika välfungerande som den i västländer i praktiken innebär detta att det är omöjligt eller mycket svårt att få svar på viktiga frågor rörande regler och hur man ska gå tillväga för att registrera ett företag. En typisk situation är att man får ett svar från en tjänsteman och sedan ett helt annat från en annan tjänsteman. Räddningen ligger att anlita en konsult för uppdraget dvs någon som hanterar all kontakt med myndigheter och ser till att registreringen går som den skall.

Hur mycket man skall betala konsulten beror helt och hållet på hur omfattande registreringen är vilket i sin tur beror på vilken typ av verksamhet man vill driva. Av naturliga skäl är det således mycket billigare att registrera en webdesignbyrå gentemot en bilfabrik. Det förstnämnda kan genomföras för inte mer än 25 000 SEK.

Varför ska man registrera ett företag i Kina?

Den kanske viktigaste frågan. Har man kunder i dagsläget i Kina eller vill komma närmare marknaden så kan det vara ett bra alternativ gentemot att sälja från Sverige. Innan man tar steget att faktiskt kontakta en konsult för företagsregistrering i Kina bör man ta reda på följande:

 • Är min verksamhet tillåten i Kina för utländska företag?
 • Hur kan jag tjäna mer pengar än idag på att finnas på plats?
 • Är jag redo att investera tid och pengar på att ha ett företag i Kina?
 • Vem kommer att överse affärerna?

Det är dyrt att vara verksam i Kina

Många föreställer sig att Kina är ett lågkostnadsland vilket är en sanning med stor modifikation. Höga krav på registrerat kapital, licenser, höga kontorshyror, kostnader för externa konsulter, bank avgifter, avgifter till staten och skatter gör att insatsen för att överhuvudtaget kunna vara legalt verksam är mycket högre än i Sverige. Man skall också tänka på att man inte kan köra en “light version” och driva företaget hemifrån under en tid staten utfärdar inte registreringsbevis innan man har ett hyreskontrakt på ett kontor som “anses lämpligt”.

Det skall också tänkas på att det företag man registrerar enbart får vara verksamt inom det affärsområde som man beskriver startar man då ett företag som skall hålla på med försäljning av disktrasor kan man då inte ett år senare komma på att man vill börja sälja SEO tjänster. Vill man göra något annat får man helt enkelt registrera ett nytt företag.

Se även: 10 anledningar till att bli egenföretagare


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.