Förra året ökade nyföretagandet i Sverige och trenden är tydlig – allt fler väljer att starta eget i Sverige. Under det första halvåret 2011 ökade faktiskt nyföretagandet med hela 20 procent jämfört med året innan.

Kanske beror det på att vi fått ett gynnsammare företagsklimat i landet under det senaste året. Bland annat för att kravet på aktiekapital har sänkts från 100 000 till 50 000 kronor, ROT och RUT-avdragen har införts och att revisionsplikten för mindre företag har tagits bort. Kanske beror det också på att det skett en attitydförändring när det gäller företagande. Allt fler väljer att se eget företag som ett bra alternativ till att vara anställd.

Nyföretagandet ökar i såväl små som stora kommuner

I Sverige är det Stockholms län som ligger högst i ligan när man räknar antalet nystartade företag per invånare. Men även mindre kommuner, som Åre och många andra orter i Jämtland och Härjedalen ligger högt i rankingen eftersom de har många turism- och upplevelseföretag.

Det är tre heta grupper som växer allt mer på företagarkartan, nämligen pensionärer, kvinnor och invandrare. Personer i dessa grupper har inte alltid haft som alternativ att starta eget tidigare, men som kommit på andra tankar. Tjänstesektorn är den bransch som har ökat mest när det gäller nyföretagandet i Sverige.

Många fördelar med att starta och driva företag i Sverige

Man har länge sagt att Sverige har ett gynnsamt företagsklimat, något som dessutom också har blivit allt bättre under de senaste åren. På Världsbankens lista, The Ease of Doing Business, ligger Sverige på 18:e plats av 183 länder där man jämfört olika länders företagsvillkor.

Trots att det finns många saker som skulle behöva förbättras och förenklas för företagare så finns det ändå många klara fördelar med företagsklimatet i Sverige, fördelar som inte finns i många andra länder.

Många skatteavdrag

I Sverige har vi förvisso relativt höga skatter för företagare, men man ska också tänka på att vi har många avdrag för företagare som gör det förmånligt att vara företagare trots de höga skattesatserna. Dessutom kan man jämka inkomster från tjänst och från näringslivsverksamhet mot varandra och det finns många fördelar för nystartade företag som gör att skatterna kan mildras. Man kan exempelvis använda sig av periodiseringsfonder och expansionsfonder för att jämka skatterna de år man har extra låg respektive extra hög inkomst.

Sverige är med i EU

Nu finns det ju förstås en hel rad med länder som är med i EU. Men om man ska redovisa fördelar med att starta och driva företag i Sverige så är EU-medlemskapet en del av dessa fördelar. Som företagare som kanske ofta behöver skicka paket till andra länder så är det mycket lättare att skicka paket till andra länder som också är med i EU. Där behöver man nämligen inte deklarera och tulla innehållet, vilket spar såväl tid som pengar.

Enkel byråkrati

Det finns de som hävdar att svensk byråkrati mal långsamt och att det är för mycket papper att fylla i. Men faktum är att jämfört med många andra europeiska länder och övriga världen så är det ofta mycket enklare byråkrati i Sverige.

Att starta eget företag är väldigt enkelt i Sverige, man kan till och med göra det enkelt via en hemsida på nätet. Överhuvudtaget kan man göra mycket själv på nätet numera, till exempel hålla koll på sitt skattekonto. Har man bara e-legitimation kan man ha koll på det mesta, vilket spar väldigt mycket tid och energi.

Enklare kontakt med myndigheter

Myndigheterna i Sverige har blivit allt bättre på att synas och berätta vad de kan hjälpa oss företagare med. Det är enkelt att ringa dem om man snabbt behöver hjälp med något och deras hemsidor blir allt bättre och lättare att söka på.

Stor social trygghet

Vi har höga skatter i Sverige, men vi får faktiskt också mycket för den skatt som vi betalar. När det gäller till exempel barnomsorg, skola och vård så står Sverige långt över andra länder i diverse mätningar. I många länder klarar man sig inte utan privata sjukförsäkringar, men här är vården helt gratis för barn och väldigt billig för oss vuxna. Den sociala välfärden håller en hög kvalitet i Sverige och det är en trygghet som är lätt att ta för givet.

Känd företagskultur

Utomlands är svenska företag kända för att ha kompetent arbetskraft, bra arbetsmoral, låg korruption och stabila regelverk såväl för företagare som för anställda. Vi har också bra anställningsförmåner liksom bra försäkringar. Ett högre pris kan ofta motiveras då vi överlag är pålitliga och leverera hög kvalité. Det är saker vi ska vara stolta över!

Ofta läser man att vi hamnar på efterkälken och att regelverken är för svåra, men det tycker vi är att fokusera på fel saker. Fördelarna med Sveriges näringsliv är många och en stark anledning till att starta och driva företag här. Saker kan bli bättre men just nu ser det väldigt ljust ut och det mesta verkar gå i rätt riktning.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
E.J
2012-03-13 05:37
Vi behöver främja entreprenörsandan på flera sätt i Sverige och det är positivt att vi har ett positivt företagsklimat. För att lyckas långsiktigt krävs hårt arbete, engagemang och kunskap inom flera olika områden. Viktigt att vara medveten om vad företagande innebär innan man drar igång på heltid är min erfarenhet. Testa först i liten skala. Se mer...
Anders Andersson
2012-03-10 10:06
Det är enkelt att driva företag i Sverige OM man har en bra affärsidé och är villig att lära sig "yrket" att vara företagare. Annars ska man nog inte starta företag..

Många tror det är enkelt och att alla ska kunna göra det (ja tom ha rätt att starta eget) trots att de flesta yrken tar många år innan man blir duktig på det. De flesta företagare verka inte ens läsa en bok om HUR man ska starta och driva företag. Hur kan man då räkna med att få bra resultat första gången!? Oavsett vart man är i världen så går garanterat mer än hälften av alla företag i konkurs inom ett par år och det säger att mer än 50% av alla företagare inte är beredda på att göra vad som krävs.

Gör rätt, så är det lätt!
Se mer...
Mustapha
2012-03-09 11:29
vilket idiot är så dumt och driva firma sverige ? storsta banditos sitta staten stjela alla personna pengar mafiosotypen lurar personna som bo sverige inget pensio till gamal personna !>🙁
Adolf
2012-03-08 17:13
Skönmålande jäkla propaganda!!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.