Enligt Bolagsverkets statistik för nyregistrerade företag, som precis släppts för 2014, är SUF-bolag (här kallat ”filial”) den snabbast växande bolagsformen sett till de två senaste åren. Medan det totala antalet nyregistrerade bolag visar på en marginell genomsnittlig årlig tillväxt (+0,6%), är det endast SUF-bolag (+6%) och traditionella aktiebolag (+4%) som ökat i popularitet. Samtliga övriga bolagsformer, handelsbolag (-6%), enskilda firmor (-5%) och kommanditbolag (-3%) visar samtliga en negativ trend.
Källa: Bolagsverket
SUF står för "Svensk Utlandsregistrerad Filial” och är en bolagsform som växt fram genom EU:s bestämmelser om etableringsfrihet. Dessa skapades för att göra det enklare för aktiebolag i Europa att bedriva verksamheter över medlemsstaternas gränser. I Sverige har detta uppmärksammats speciellt under de senaste två åren genom den växande bolagsformen. Den andra förändringen med EU som gör SUF-bolag möjligt är den fria rörligheten, som förenklar det för EU-medborgare att starta bolag i alla medlemsstater, oavsett vilket land man är skriven i.
Eftersom att kravet på aktiekapital skiljer sig markant mellan de olika länderna ser många chansen att starta i ett land med låga aktiekapitalkrav utan att tappa de lokala rättigheterna i det land man ska bedriva sin primära verksamhet. I England har man sänkt kravet på aktiekapital i Limited-bolag (motsvarigheten till ett svenskt aktiebolag) till 1 pund för att främja entreprenörskap, medan andra länder valt att hålla kvar höga krav. I Sverige ligger kravet idag på 25.000kr, men genom att starta ett SUF-bolag med moderbolaget i England kan man alltså bedriva sin verksamhet i Sverige genom en filial med normalt sett samma ansvarsbegränsning som i ett svenskt aktiebolag.
Missa inte: Goda råd när du ska ta fram ett namn till företaget
Förutom att kravet på aktiekapital är slopat behöver du inte heller ha en suppleant, vilket gör att du kan starta ett SUF-bolag helt ensam. I övrigt råder samma fördelar som i ett traditionellt aktiebolag. Ansvarsbegränsningen gäller normalt sett i vanlig ordning, det vill säga att det engelska bolaget är den juridiska personen, och skattesatserna förblir desamma eftersom att bolaget går under samma regelverk som ett svenskt aktiebolag när man bedriver sin verksamhet i Sverige genom en filial registrerad i Bolagsverket.
Idag erbjuds bolagsformen av ett flertal aktörer online som hjälper till med registreringsprocessen. Det som är viktigt att tänka på när man startar ett SUF-bolag är att välja en seriös leverantör som åtar sig ansvaret att sköta löpande tjänster mot det engelska bolagsverket. Det finns flera leverantörer i Sverige idag, som har specialiserat sig på att på att ta hand om arbetet mellan det engelska och svenska bolagsverket.