Att starta eget företag är egentligen inte alls svårt. Somliga väljer ett namn, trycker upp visitkort och publicerar sin hemsida. Allt det där roliga är egentligen inget krångligt alls. Men du har egentligen inget företag förrän du lyckas sälja något.

Det är här det gäller – du ska lyckas skapa en långsiktig och hållbar verksamhet som drar in de pengar som krävs.

Är du småföretagare och nystartad har du ungefär 50-50
chans att hålla dig kvar inom en femårsperiod menar många företagsanalytiker. Så vart ska du  börja? ViviAnn Labba ger dig 6 gyllene spår till ett framgångsrikt företagande.

1. Gör en noggrann affärsplan

Förhoppningsvis har du en magkänsla som säger dig att du kommer att bli otroligt framgångsrik, men det är ändå vettigt att kombinera den magkänslan och attityden med en konkret affärsplan innehållande en inkomstkalkyl, så att du ser svart på vitt hur det kommer fungera.  Du vill säkert så mycket just nu så här i starten, men se till att vara realistisk och begränsa dig, så kommer det att gå mycket bättre. Ser du sedan att det fungerar efter ett år så kan du utöka din verksamhet. Lyckas man inte planera ger man sig heller inte den riktiga möjligheten att lyckas.

I en affärsplan ser du till olika aspekter av din verksamhet, till exempel vilken produkt eller tjänst du tillhandahåller, din tilltänkta marknad, hur du planerar att nå denna marknad, de resurser du behöver, hur du kommer att finansiera ditt företag och en tidsplan för genomförandet av din plan.

2. Börja sälja direkt!

Många företagare gör omfattande affärsplaner, snygga hemsidor, trycker visitkort och broschyrer och sen väntar man sig att kunderna ska strömma in. De gör inte det per automatik tyvärr – utan du behöver börja sälja dina tjänster eller produkter. Det första du ska prioritera efter din affärsplan är att börja sälja! Tag kontakter och börja prata om det du gör och det du säljer. Utan sälj, inga kunder och utan kunder – ingen business.
Så vänta inte med säljet tills allt är klart, börja fixa kunderna tidigt. Somliga börjar innan de ens har företaget registrerat eller affärsplanen skriven. Så var kaxig och börja sälj NU!

3. Var klar över dina konkurrensfördelar

Det viktiga att tänka på här är vad som gör att just din produkt eller tjänst skiljer sig från resten. Din kan erbjuda något extra i form av service eller personlig uppmärksamhet. Du kan ha en fördel i form av kostnadseffektivitet eller mer direkt tillgång till en marknad. Dessa överväganden kommer att spela en viktig roll i din marknadsföring.

4. Kolla in vad och hur dina konkurrenter arbetar

På vilken geografisk nivå har du tänkt dig att konkurrera - lokal, regional, nationell eller global? Hur stora är dina konkurrenter - små, medelstora eller stora företag? Hur länge har de varit i branschen? Vad är deras marknadsandel? Hur svårt är det att bryta sig in på marknaden? Du bör komma ihåg att i en globaliserad värld är det svårt att hålla koll på vilka dina konkurrenter är, och de kan flytta in och ut ur marknaden under mycket snabba förhållanden.

5. Hitta en Mentor/Förebild

Att ha en förebild eller en mentor är till mycket stor hjälp när man startar eget företag. Kanske ser du upp till någon av dina konkurrenter? Du kan ha stor hjälp av att ha koll på vad andra i samma bransch gör som du ser är lönsamt, och sedan utveckla det i din egen verksamhet. Att ha förebilder är inte samma sak som att härma någon eller kopiera idéer, det är ett smart sätt att inspireras och se vart utvecklingen går i din bransch. Att ha en personlig mentor är också ett enormt stöd – det finns många businesscoacher att välja och vraka på just nu, så se till att välja någon som du verkligen trivs med och känner passar dig och din verksamhet. 

6. Skaffa VinnarAttityd

Utan en vinnarattityd och rätt inställning spelar ovan punkter ingen roll. En coach eller mentor kan naturligtvis hjälpa dig med detta och leda dig åt rätt håll, men i slutändan är det du som måste ha drivet inom dig själv och vilja lyckas – trots motgångar.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.