Nästan varje gång som en person kommer till mig för att bli coachad angående ett specifikt problem händer samma sak. De börjar med att beskriva sitt problem och argumenterar sedan för varför det inte är så lätt att ändra på.

När jag sedan utmanar den tanken talar de oftast om vad de redan gjort med en min som tydligt visar att ”om inte det här har funkat förstår du väl hur omöjligt det här är”. Inget konstigt med det för om de inte hade tänkt så hade de ju löst problemet själva långt tidigare.

För sanningen är ju den att om man har haft samma problem i mer än ett år, så kan vi nog lugnt utgå ifrån att vad de än har gjort för att lösa problemet faktiskt är en stor del av problemet. De använder ju så att säga det som skapat problemet för att lösa det. Konfunderad?

Ta till exempel någon som har det svårt i sina relationer med andra människor för att de har en tendens att överanalysera allt som andra gör och säger. Vad tror du att de gör för att försöka förbättra sina relationer? Just det, överanalyserar sina egna tankar om dem…

Vi är nog alla skyldiga till det här lite till mans. Allt från att vi försöker komma ur vår stress genom att göra mer saker samtidigt tills vi äntligen kan få ta det lugnt ”nån gång” till att vi försöker hitta någon att verkligen dela allt i livet med genom att i våra kontakter med dem vi är intresserade av försöka påskina att vi är lite bättre än vad vi egentligen är. Vi gör mer av precis det som orsakade problemet från början.

Kan du känna igen dig i det här? Om du har levt några år på planeten gör du självklart det. Så vad är ett problem som har varit återkommande för dig? Vad har du gjort för att lösa det? Vad det än är inse att det är det beteendet eller de tankarna som gör att lösningen gäckar dig och som håller kvar problemet. Ändra på det och du kommer att upptäcka att din utmaning får möjlighet att med några väl valda handlingar på rätt premisser upplösas som rök som stiger på en blåsig dag.

Om du direkt när du läser detta känner att du behöver gå på toaletten, fixa till några papper på skrivbordet eller göra vad som helst annat än att verkligen tänka till på det här, så kanske det inte är första gången du distraherar dig själv när en möjlighet till förändring dyker upp? Har du redan framme papper och penna för att göra digra listor kanske du är en av dem som istället borde pröva att luta dig tillbaka, sluta ögonen och bara låta dina tankar vandra fritt och överraska dig själv med vad som dyker upp.

Inte vet jag, men vi vet väl alla vi det här laget att definitionen på vansinne är att göra samma saker om och om igen och förvänta oss ett annat resultat. Så ta den här veckan en nykter titt på de utmaningar du står inför och våga testa att ta dig an dem på ett helt annat sätt än det som är ditt ”naturliga” sätt. I värsta fall är du kvar i samma sits som innan, men har lärt dig något nytt som du inte hade haft möjlighet att lära dig annars. I bästa fall kommer du att märka hur det som tidigare verkat omöjligt plötsligt löser sig med en nästan ansträngningslös känsla av lätthet.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.