Ni som följer mina artiklar vet säkert att jag gillar att läsa biografier att jag nu senast har läst Steve Jobs biografi. Det är fascinerande läsning på så många plan och mina understrykningar och anteckningar i marginalen räcker nästan till en bok i sig. En av de saker som han tryckte benhårt på i ordets alla bemärkelser var att hålla allt enkelt. Här är vad han sa till sina medarbetare för att förklara vad Apple stod för enligt honom:

”Vi är här på planeten för att skapa fantastiska produkter och det kommer aldrig att ändras. Vi tror på det enkla - inte det komplexa och vi tror på att säga nej till tusentals projekt så att vi verkligen kan fokusera på de få som är viktiga och meningsfulla för just oss.”

Vet inte om dessa ord etsar sig in i ditt sinne på samma sätt som de gjort i mitt. För nog är det alltför lätt att göra saker svårare än de är? Om inte annat just genom att ha svårt att säga nej till sådant som om vi är ärliga varken är viktiga eller meningsfulla för just oss. Kan du också känna igen dig i det här? Om inte så är det bara att gratulera, men i min erfarenhet så är det här något som många av oss har gemensamt.

För jag tror att vi alla ibland kan ha en utmaning med att säga nej. Vi vill så gärna vara till lags och är rädda för att vårt nej ska göra någon ledsen, besviken eller att den som frågar ska tycka mindre om oss. Mitt personliga sätt att komma runt det här i tanken är att inse att vi egentligen inte säger nej. Vi säger ja till något viktigare för oss.

Vi säger inte nej till att titta på tv. Vi säger ja till att tillbringa tid ansikte mot ansikte med våra nära och kära. Vi säger inte nej till att äta godis och skräpmat. Vi säger ja till vibrerande energi och färre sjukdagar. Vi säger inte nej till att planlöst surfa runt på nätet, vi säger ja till att fokusera på vår viktigaste uppgift för dagen. Vi säger inte nej ständiga aktiviteter, vi säger ja till rast, vila, sömn, högre kreativitet och bättre produktivitet i längden.

Hoppas därför att det här slår an någon form av själslig sträng i ditt inre. För ju tydligare du ser de få saker du vill lägga ditt fokus på desto enklare blir livet. När det blir enkelt blir det också enklare att se att allt du någonsin velat ha redan finns inne i dig. Där det alltid legat och väntat på att läcka fram i en ja-sägande passion för livet som gör din vardag till rena himmelriket – oavsett hur det än för tillfället ser ut.

Så min fråga till både dig och mig den här veckan är lite samma som Steve Jobs ställde till sitt team: Vilka är de saker du vill säga ett passionerat ja till och vad blir då per automatik självklart att säga nej till? Fundera lite på dina personliga svar på den frågan och jag är övertygad om att det här brevet kan bli startskottet för något stort för dig.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.