Del 1. Att arbeta med människor är både fascinerande och glädjande. Det bästa som finns är att se hur människor utvecklas och kommer vidare i livet. När du dessutom har en egen erfarenhet av att själv komma vidare kan du alltid hjälpa andra på samma väg.

Den största tröskeln att komma över är förståelsen för att vi inte är allt vi en gång lärt oss att vara. Vi lever alla efter vanor och beteenden som vi lärt oss vid en tidig ålder. Ofta har vi levt ut dem så länge att vi identifierar oss med dem och tror att de är en del av vår personlighet. När vi integrerat en vana eller ett beteende ser vi det som en sanning och tar ofta förgivet att det är en norm för alla andra.

När vi har en idé om att vi vet något redan är det svårt att utvecklas och lära sig något nytt. De här vanorna kallas för paradigm och är ofta stora bromsklotsar i våra liv. De lägger sig över oss som ett glas tak. Vi kan se var vi vill men glaset stoppar oss på vägen.

En del kallar dessa vanor för inlärd hjälplöshet. Vi är inlärda att vara oförmögna att ta hand om oss själva på olika områden i våra liv. Vi är inlärda att vi måste jobba 40 timmar i veckan för att tjäna pengar. Vi är inlärda att jobba mer för att tjäna mer. Vi är inlärda att ta in världen genom våra sinnen och låta den styra oss istället för att styra våra egna liv. Vi är inlärda att titta på problem istället för att söka lösningar.

Utan en förståelse för vad paradigm är tror människor ofta att de måste leva som de alltid levt – för de ser ingen annan väg ut. När du inte ser någon annan väg ut är det lätt att bli kvar, säga att det är din lott (också ett inlärt beteende) och göra det bästa av situationen.

Inlärd hjälplöshet är något vi kan jobba med att förändra – just för att den är inlärd. Det du lär dig kan du också lära dig att förändra. Tänk om du är högerhänt och bryter handleden. Till en början är du helt oförmögen att skriva eller till och med klä dig som vanligt. För att slippa be någon klä dig eller skriva för dig tvingas du hitta lösningar. Du börjar öva med vänsterhanden istället. Till en början skriver du antagligen oläsligt med vänsterhanden men efter en vecka börjar det gå bättre. Ju mer du över desto bättre blir du.

Om du bryter handleden har du inget val än att söka lösningar eftersom du måste kunna skriva eller klä dig. Du kan på samma sätt bestämma dig för att förändra något du ogillar och börja se möjligheter istället - för det är bara din driv och förmåga att jobba för förändringen som kan hjälpa dig.

Ingen människa är egentligen hjälplös men vi har alla paradigm att ifrågasätta. Det du lärde dig som barn är heller inte nödvändigtvis i harmoni med det du verkligen önskar idag. Inlärda vanor är inte nödvändigtvis något som är i samklang med det unika inom oss.

Att inte förstå paradigm eller oss själva är att utsätta oss själva för risk i allt det vi gör. Vi tar då många gånger val som är mindre fördelaktiga än om vi känner oss själva väl. När du börjar studera dina egna vanor och beteende kan du snart se vilka det är som begränsar dig mest. Börja där. Se denna vana som den brutna handleden du annars använder till allt och börja söka möjligheter för att kunna utveckla och använda dina andra förmågor på ett bättre sätt.

Övning:

1.    Ta dig tid och skriv ner vad det är du verkligen önskar i livet. Se till att VÅGA DRÖMMA STORT!
2.    Fråga dig själv vad du gör för att komma närmare din dröm på daglig basis. Skriv ner dina svar.
3.    Fråga dig själv vad det är du gör på daglig basis som inte för dig närmare din dröm. Skriv ner dina svar.
4.    Rangordna dessa vanor och skriv ner vad som är den största bromsen för dig.
5.    Bestäm dig för att förändra den största bromsen på listan och kom ihåg att en förändrad vana kan göra stor förändring i ditt liv över tid.

Lycka till!

Del 4 om förändringsarbete

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.