I sin senaste bok, Framgångsfobi, tar Nina Jansdotter upp den dolda rädslan för framgång som så subtilt men effektivt lägger hinder i vägen för bland annat företagare. Hon har med 15 års erfarenhet som karriärcoach i ryggen, upptäckt hur vanlig rädslan för framgång är och vilka konsekvenser den får om den inte görs medveten och hanterbar.

Rädslan för att lyckas, nå framgång kan vara minst lika stark som rädslan för att misslyckas. Kanske till och med starkare säger Nina. Men rädslan är omedveten och det gör den svår att förstå och komma till rätta med. Man kan enkelt uttrycka det som en form av skam som innebär att du själv anser att du inte är värd att ha framgång och lyckas. Det är en diffus känsla av rädsla som gör att vi sätter krokben för vårt företags chans att nå framgång.

Hur identifierar jag rädslan? Vilka signaler kan ge mig en klarare uppfattning om det är min rädsla för framgång som hindrar mitt företags utveckling? Nina Jansdotter tar i boken upp ett antal varningssignaler som du bör vara vaksam på:

  • Du tar inte chansen när den dyker upp eftersom du inte kan se dig själv som en vinnare i den position som chansen möjliggör.
  • Du har svårt att fatta beslut och hålla dig till dem.
  • Du undviker att göra färdigt saker för att du inte vågar möta reaktionerna på resultatet.

Orsaken till rädslan för framgång, framgångsfobi, kan t ex vara att:

  • Du jämför dig ofta med andra och tänker att du aldrig kan komma upp till deras nivå.
  • Framgång ger dig en plats i rampljuset och den platsen är mer utsatt, du kan bli föremål för värderingar som handlar om annat än ditt arbete.
  • Har du nått framgång med ett projekt, är du rädd för att du inte kan svara upp till förväntningarna som följer.

Du kan med enkla medel göra mycket på egen hand men kom ihåg att ta små steg, fortsätter Nina. Små förändringar i din egen takt. Förändringar skapar ofta oro och beroende på din självkänsla och självbild, är förstås oron av olika grad. Man måste komma ihåg, avslutar Nina, att det alltid känns tryggare att bekräfta den självbild du har än att bryta den.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

1 kommentarer
Goran Gozo
2012-10-16 23:01
Hon är nästan på rätt spår.
http://mindsetonline.com/
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.