Jag skrev en artikel för några dagar sen där jag tipsade om en beslutsmodell som kan leda till större framgång och glädje. Jag blev kontaktad av flera läsare som berättade om sina utmaningar och undrade om jag kunde skriva lite mer om hur man kan undvika att fatta dåliga beslut.

De flesta av oss konfronteras dagligen med olika beslut och val som kan få allvarliga och bestående konsekvenser i våra liv. När jag tänker efter på mina egna beslut och de som var sämre, där de påverkade mitt liv negativt, gjordes de alltid impulsivt och utan tillräcklig eftertanke. De flesta av oss har hört ett av världens äldsta råd: ”Tänk innan du agerar”, som att räkna till tre eller tio när vi är mycket arga. Det är nämligen så att vi har en tendens att fatta fler impulsiva och okloka beslut när vi är arga. Men ilska är bara ett av alla hinder för goda beslut. Några andra som jag kan komma på är utmattning, brist på tålamod, frustration och brist på kunskaper. För att kunna leva ett lyckligare liv med större framgång behöver vi skapa medvetna vanor som automatiskt stoppar tanklösa beteenden. Vi behöver reflektera över vad vi tänker göra. Precis som när vi lär våra barn att titta åt vartdera hållet av vägen innan de korsar den, så behöver vi ha vanan att blicka framåt innan vi fattar beslut. Vilka konsekvenser har varje beslut? Det här är något som vi på Maziway kallar för ”observing ego”!

För att kunna fatta bättre beslut ska du börja med en eftertanke. Du behöver först sortera vad som är rykte och vad som är fakta. Utvärdera de olika potentiella resultaten av ditt beslut för att kunna välja det beslut som är mest effektivt och etiskt. Världen behöver alltid mer integritet. Ignorerar du dina moraliska värderingar och integritet kan du så småningom bli trött på dubbelspelet och det påverkar din framgång och glädje. Så för att kunna fatta bättre beslut, stanna upp och ställ de här fyra frågorna till dig själv innan du väljer den väg som leder till större framgång och glädje:

  1. Vad vill jag verkligen åstadkomma med det här?
  2. Hur kommer mitt beslut att påverka andra?
  3. Vad har jag för alternativ?
  4. Vad kan gå fel?
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
Maziyar
2012-10-22 10:59
Uppskattar din feedback, Jesper! Genom att bejaka din impulsiva sidan och komplettera den med lite mer eftertanke kan du öka din framgång ännu mer. Önskar en trevlig start på veckan, Jesper!
Jesper U
2012-10-19 23:51
Bra Maziyar! Har läst dina tidigare inlägg. Själv är jag en impulsiv person som kör och frågar efteråt 🙂 Oftast funkar det bra med.

Dina 4 punkter ska jag ta mig ändå då jag säkert skulle behöva dem oftare än jag kanske vill erkänna 🙂
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.