“If making decisions is so simple and powerful, then why don’t more people follow Nike’s advice and "just do it"?” – Anthony Robbins

De flesta av oss tror att vi är duktiga på att fatta beslut. Du behöver bara berätta ett av dina problem på krogen och folk berättar gärna för dig hur du ska lösa det. Tyvärr är verkligheten annorlunda. Vi drar alltför ofta förhastade slutsatser, har förutfattade meningar, är motsägelsefulla, använder felaktiga antaganden, har fördomar, bortser från relevant information, saknar erfarenhet och kunskaper. Eller så gör vi helt enkelt misstag. För att kunna fatta goda beslut behöver du ta dig an dem på rätt sätt. Första steget är att analysera situationen. Ta fram olika lösningar och handlingar för att kunna välja den som passar dig bäst. När du har fattat ditt beslut får du se hur framtiden utvecklar sig.

I Maziways program ”Fördubbla Din Framgång” tar vi bland annat en beslutsmodell som vi kallar för Planering – Handling - Feedback. Först när du handlar kan du lära dig exakt vad du behöver för att lyckas bättre nästa gång. Du kommer egentligen inte ha någon kontroll över framtiden men genom att lära dig den korrekta vägen till beslutsfattande kan du skapa en ljusare framtid. Det är som att spela på oddset gällande en fotbollsmatch. Du kan ta reda på fakta om de två olika lagen fram till själva matchdagen men du har egentligen ingen kontroll över själva matchen.

För att kunna fatta bättre beslut behöver du helt enkelt några verktyg som hjälper dig att konsekvent välja det bästa alternativet. Maziway har en 7-stegsmodell som hjälper dig att fatta bättre beslut:

  1. Börja med att beskriva själva problemet så utförligt som möjligt. Vad tror du orsakar det? I vilka sammanhang? Vilka effekter har problemet?
  2. Definiera dina mål. Vad vill du uppnå? Vilka mål har du? Vilka prioriteringar har dina mål?
  3. Skriv en lista på de olika lösningar som du har. Även de lösningar som känns för svåra eller inte känns självklara.
  4. Samla in och analysera olika lösningar. Se till att få all relevant information.
  5. Jämför de olika alternativen och välj den bästa lösningen. Viktigt att du har tagit fram konsekvenserna av varje alternativ så du väljer den som hjälper dig att uppnå dina mål.
  6. Genomför beslutet. Se till och handla nu. Gör det som krävs för att implementera ditt alternativ.
  7. Ha uppsikt över dina framsteg. Kolla vad som händer med tiden och gör de justeringar som krävs för att uppnå dina mål. Vem vet, du behöver kanske fatta nya beslut?

För att kunna ha större framgång och glädje i livet behöver du acceptera att dina problem inte är lätta att lösa, annars hade de inte varit problem. Det vanligaste misstaget är att vi tar den enklaste och mest uppenbara lösningen. Välj istället att ha tålamod och analysera problemet noga för att kunna hitta den lösning som passar dig bäst. Kom ihåg: PlaneringHandling  – Feedback!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.