Det är vanligt att man antar att lärande sker helt naturligt. Att du lyssnar på någon som pratar, antingen i en konversation eller på en lektion och så suger du helt enkelt åt sig det som sägs.

- Jag märker att ju äldre jag blir, desto mer arbete krävs för att fortsätta inlärningen, säger Kevin Daum. Min hjärna är full med fakta, siffror och erfarenheter. Jag har dessutom en massa olika åsikter som många gånger avfärdar eller motbevisar de tankar och idéer som kommer mot mig. Liksom många andra människor ser jag livet som en lång skola, men mer och mer inser jag samtidigt att jag behöver jobba hårt för att fortsätta hålla ett öppet sinne.

Behovet att lära tar aldrig slut, så din önskan att lära bör alltid väga tyngre än din önskan att ha rätt. Världen förändras och nya idéer och tankar dyker upp varje dag – att införliva dem i ditt liv kommer att hålla dig engagerad och betydelsefull. Här nedan finns de metoder som jag använder för att bibehålla mig öppen och lättpåverkad. De kommer att fungera för dig också. Oavsett hur gammal du är.

1. Tysta din inre röst

Du vet vilken jag talar om. Det är den där lilla rösten som ständigt ger löpande kommentarer när du lyssnar på någon. Det är den rösten som ständigt tar upp din egen åsikt om den information du blir erbjuden. Det är alldeles för lätt att ägna mer uppmärksamhet åt din inre röst än åt den som talar. Rösten håller dig ofta ifrån att lyssna öppet efter bra information och kan dessutom ofta göra att du stänger av innan du ens har hört hela premissen. Fokusera mindre på vad din hjärna har att säga och fokusera mer på den som talar. Du kan bli förvånad över vad du kommer att höra.

2. Argumentera med dig själv

Om du inte kan tysta din inre röst så kan du åtminstone försöka använda rösten till din fördel. Varje gång du hör dig själv säga emot den som talar, stanna upp och fokusera ett slag på den andra synvinkeln. Föreslå för din hjärna alla skäl varför den som talar skulle kunna ha rätt och du skulle kunna ha fel. I bästa fall kan du öppna dig själv inför den information som du blir erbjuden. Om inte så kommer du åtminstone att slipa dina egna argument.

Missa inte: Smarta människors goda och dåliga vanor

3. Agera som om du är nyfiken

Vissa människor är nyfikna av naturen och andra är det inte. Oavsett vilken kategori du befinner dig i kan du dra nytta av att bete dig som en nyfiken person. Nästa gång du lyssnar på någon typ av information, kom på och skriv ner tre till fem relevanta frågor. Om du är på en föreläsning kan du googla efter svaren efteråt. Om du är i en konversation kan du helt enkelt fråga den andra personen. Hur som helst kommer du förmodligen att lära dig mer, och metoden att skapa frågor kommer också att hjälpa dig att koda begreppen in i din hjärna.

4. Hitta kärnan av sanning

Inget begrepp eller teori kommer taget ur luften. Någonstans i det genomarbetade koncept som låter som fullständigt struntprat finns det någon aspekt som bygger på fakta. Även om du inte köper hela idén, bör du åtminstone identifiera den lilla gnutta av sanning och varifrån den kommer. Agera som en detektiv och skapa din egen undersökning. Du kommer att förbättra dina härledningsförmågor och du kan till och med kanske förbättra konceptet utanför budbärarens ursprungliga idé.

5. Fokusera på meddelandet, inte på budbäraren

Ofta när människor stannar upp i sitt inlärande beror det på den person som levererar materialet. Oavsett om det är en tråkig föreläsare, en person som är fysiskt oattraktiv eller om det är någon från det motsatta politiska partiet kan personen som talar påverka din inlärning. Även dina vänner kan störa din inlärningsprocess eftersom det kan vara alltför mycket historia och förtrogenhet mellan er för att du ska kunna se dem som auktoritet eller expert på ett ämne. Därför är det viktigt att separera materialet från leverantören. Låtsas att du inte känner personen eller vet vilka åsikter han eller hon har så att du kan höra informationen objektivt. Och när det gäller den där tråkiga personen, fokusera på tips nummer två, tre eller fyra, som om det vore ett spel, vilket skapar din egen underhållning.

Källa: Inc.com

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.