Vilken motion och friskvård omfattas av skattefriheten?

Skattefriheten gäller för motion och friskvård av enklare slag och mindre värde. Det finns en mängd olika typer av aktiviteter och det kommer hela tiden nya former för kroppsterapi och motion.

Exempel på skattefria aktiviteter är styrketräning, aerobics, spinning, tennis, badminton, squash, simning, handboll, innebandy, taichi, qigong, akupunktur, rosenterapi, floating, bugg, yoga och kontorsmassage. Även individuell kost- eller motionsrådgivning är skattefri liksom information om rökavvänjning eller stresshantering. Dessa är bara exempel, det finns fler som omfattas av skattefrihet.

Vilka aktiviteter omfattas inte?

Mer exklusiva och utrustningskrävande aktiviteter omfattas inte av skattefrihet. Det gäller till exempel segling, jakt, utförsåkning, ridning och golf. Dessa anses inte vara av enklare slag. Om arbetsgivaren betalar kostnader för dessa blir de skattepliktiga för den anställde.

Personliga startavgifter i tävlingar, exempelvis Lidingöloppet eller Göteborgsvarvet är alltid skattepliktiga för den anställde. Arbetsgivaren kan dock skattefritt bekosta anmälningsavgift för lagtävling där anställda deltar.

Finns det något fastställt belopp för skattefrihet?

Det finns inget fastställt belopp. Eftersom samma aktivitet kan kosta olika på olika orter så gäller gängse pris på orten för exempelvis ett årskort.

Vilka anställda omfattas?

Erbjudandet måste rikta sig till samtliga anställda. Riktar sig erbjudandet till enbart en viss grupp så förmånsbeskattas samtliga och arbetsgivaren får betala arbetsgivaravgifter. Alla anställda måste dock inte utnyttja erbjudandet för att skattefrihet ska gälla. Även anställda i enmansbolag kan givetvis nyttja dessa regler. Eftersom enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare inte är anställda i sin verksamhet så omfattas de inte av reglerna.

SKATTEFRIA FRISKVÅRDSBIDRAG

  • Gäller för motion och friskvård av enklare slag och mindre värde
  • Finns inget fastställt belopp för skattefriheten utan gängse pris på orten för exempelvis ett årskort gäller
  • Gäller alla anställda
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.