Här kommer en rad tips på hur du med enkla medel kan förbättra arbetsmiljön och locka fram kreativiteten och viljan hos de anställda och dig själv.

[Bild: Okia och Der Tanks gemensamma kontor i Estland]

Mysfaktorn viktig

Det ska kännas hemtamt och mysigt på kontoret. Vi påverkas väldigt mycket av den miljö vi befinner oss i, helt naturligt och undermedvetet. En stel miljö verkar direkt hämmande på tankeflödet och grådaskiga toner tar bort gnistan och självförtroendet. Däremot är en variations- och färgrik arbetsplats en bra förutsättning för att trivas. Med trivsel kommer också förmågan att tänka klart och kreativt.

Färglägg kontoret

Det trista kontorslandskapet är rena döden för energier och kreativitet. Måla om, sätt upp intressanta tavlor och sätt in levande blommor och växter på kontoret. Var inte rädd för de varma och starka färgerna, de piggar upp.

Material och form

Använd gärna naturliga material på kontoret. Trä och sten kan användas som accenter i möbler och lister, eller som en större del av inredningen. Försök hitta mjuka linjer istället för fyrkantiga boxar när kontoret planeras.

Belysning

Kala lysrör gör ingen lycklig. Fundera på om det går att ljussätta arbetslokalerna på ett mer trivsamt sätt, men ändå skapa ett tillräckligt ljus för att arbeta i. Naturligt ljus utifrån har också en positiv påverkan.

Håll nere ljudnivån

Buller, brus och störande samtal gör det svårt att koncentrera sig. Lägg ner energi på att se till att ljudnivån håller sig låg och behaglig.

Skapa bra kontorsplatser

Ett arbete utförs inte nödvändigtvis på bästa sätt i ett rum med stängd dörr. Kontorslandskap där folk har sina fasta platser de inte kan rucka på är inte heller särskilt effektivt för vare sig kreativiteten eller arbetslusten. Om möjligt, testa att jobba utomhus någon dag då och då eller varför inte rotera runt bland era normalt bestämda arbetsplatser? Nya intryck ger nya kreativa tankebanor.

Skapa olika sfärer

Skapa lugna platser för arbetstro och kundsamtal, trevliga mötesplatser för diskussioner och områden för avslappning och rekreation. Det behöver inte vara några stora utrymmen, bara de är luftiga och separata från varandra så att mötet till exempel inte stör de som har rast eller vise versa. Uppmuntra det fria samtalet genom att ha ett hemtrevligt café som är placerad på en central plats där folk går förbi av naturliga skäl.

Soffor

Soffan och de bekväma fåtöljerna var länge ovanliga på kontoren. Glädjande nog kan vi se att många förstått vikten av dessa möbler. Dessa används med fördel i caféområdet för att skapa en hemtrevlig och avslappnad atmosfär.

Låt individualiteten komma fram

Låt varje person pyssla om sitt egna arbetsområde. Vi har alla behov av att göra våra arbetsplatser till våra egna, utan toppstyrning.

Whiteboards

Ha whiteboards placerade på naturligt sätt på kontoret. Helt plötsligt kommer någon på en idé eller vill beskriva något. Då ska dessa finnas till hands. Uppmuntra medarbetarna att skriva där när som helst de har en skoj idé.

Kreativa spel och leksaker

Leksaker är populärt på kontor som försöker uppmuntra alla medarebetare att bli mer kreativa. Vi saknar nog alla barndomen när vi kunde leka fritt. Låt oss leka igen! Det får oss att skratta och tänka annorlunda.

Fler tips för att skapa ett kreativt kontor och arbetsplats

Tänk på att kreativitet finns inom oss alla och inte är några få förunnat. Många kan t ex sakna självkänslan att visa och berätta om sina idéer, så tänk ut sätt hur ni kan tillvara på och få allt fler att komma fram med sina idéer.

Att samarbeta skapar också kreativitet. I grupp tycks våra hjärnor på något underligt sätt arbeta tillsammans vilket gör att väldigt bra och kreativa idéer kan skapas. Det gäller bara att verkligen samarbeta och skapa en miljö där alla känner sig trygga. Att skratta och ha roligt kan skapa kreativitet men det är viktigt att det aldrig handlar om att skratta åt någons idé. Det dödar snabbt kreativiteten hos samtliga.

Till sist så vill vi även säga att bara för att du har satsat på en kreativ arbetsplats en gång, så blir den inte det för alltid – det är just det kreativitet handlar om, att få nya intryck. Byt ut färger och andra saker på kontoret med jämna mellanrum, eller måla helt enkelt om sakerna och väggarna. Varför inte ta en halvdag i månaden och göra det tillsammans med personalen? Helt galet, ja, men vad gör man inte för att bryta de dagliga, lite trista tankebanorna för att skapa nya kreativa tankar som skapar nya fräsha idéer..?

Detta var bara några saker som skapa en mer kreativ arbetsplats och det är bara din kreativitet som sätter stopp för vad du mer kan hitta på. Avslutningsvis kan du här inspireras av några av de coolaste kontoren i världen.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.