Kreditupplysningsföretaget Creditsafe presenterar idag företagen som betalar högst genomsnittslön till sina anställda. Listan inkluderar aktiebolag med minst 50 anställda och baseras på företagens egna bokslut som lämnats in till Bolagsverket.

Årets lönekartläggning visar att antalet företag som betalar miljonlöner är betydligt fler än tidigare. Förra året betalade 82 företag ut en genomsnittlig årslön på över miljonen - i år har det ökat till hela 118 företag. Det betyder att samtliga företag på topp 100-listan ger miljonlöner. De högsta lönerna har däremot inte ökat och endast tre bolag ger snittlöner på över 2 miljoner. Av topp 20 har endast åtta företag ökat sina löner jämfört med förra året.

- Bortsett från högsta lönerna så är en generell löneökning naturligt och en trend vi ser varje år. Däremot har vi aldrig tidigare sett så snabb ökning sett till mängden företag som tagit klivet över miljonstrecket. Detta kan dels bero på den kraftiga inflationsökningen under 2022, och dels att vi ser fler tekniktunga bolag där konkurrensen om arbetskraften är hård. Framgångsrika bolag vill rekrytera de bästa och mest ambitiösa talangerna i branschen. Dessutom har många av toppföretagen utvecklats starkt senaste åren och de lär inte betala lägre löner så länge de är lönsamma, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Huawei intar första platsen

Telekomföretaget Huawei Technologies Sweden AB är årets högst betalande företag med en genomsnittlig årslön på 2 329 000 kronor – eller 194 000 kronor i månaden - till sina 194 anställda. De har ökat snittlönen med 167 000 kronor per anställd och klättrat från tidigare placeringar på sjätte och andra plats.

Mojang och Pinnacle får sällskap av ytterligare ett spelföretag på listan - Toca Boca. De står bakom Toca Life World, och är specialiserade på appar för barn. De har gått från 100 till 146 anställda och ökat sin snittårslön med 340 000 kronor.

Nykomlingar på lönelistan

På årets lönetopplista finns 26 nya företag – däribland Storskogen Group, Dell Aktiebolag, LG Electronics Nordic AB och Ahlsell AB. Av nykomlingarna på listan har LinkedIn högst placering (plats 11) med en årslön på 1 734 000 kronor till 54 anställda. Essity Aktiebolag på plats 21 har tagit ett rejält lönekliv. De har höjt sina löner med 582 000 kronor per anställd – till 1 505 000 kronor i snittårslön.

Stora arbetsgivare med miljonlöner

Totalt jobbar över 18 000 anställda på Sveriges 100 bäst betalande företag. Musikstreamingtjänsten Spotify fortsätter att vara företaget med flest anställda på listan – 1 864 anställda. De har dock tappat placeringar, från plats 40 till 71 och samtidigt sänkt sin lönekostnad med 93 00 kronor per anställd. Ytterligare högt betalande företag med många anställda är konsultbolaget The Boston Consulting Group Nordic med 1 019 anställda, Aktiebolaget SKF med 701 anställda och Nordea Investment Management AB med 680 anställda.

Här är topp 50-listan med företag som betalar högst löner

Här kan du hämta hela listan.

Relaterad läsning: Förmånerna som motiverar mer än hög lön


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.