Har ditt företag de hetaste löneförmånerna på marknaden blir ditt företag mer attraktivt för såväl de nuvarande anställda som för potentiella medarbetare. Förmånerna kan användas i löneförhandling och lönesättning under lönesamtalet och många gånger motiverar de mer än en hög lön.

Dessa löneförmåner kan ges istället för lön eller utöver lönen.

Flera av de företag som har en strategi för att få personalen att må riktigt bra menar på att det är en ren investering som man får tillbaka många gånger om.

Glad, engagerad och motiverad arbetskraft håller sig friskare och presterar bättre. Flera av löneförmånerna är dessutom skattefria.

Löneförmåner att erbjuda dina anställda

Vilrum

Att sova en kortare stund under dagen har enligt forskning visat sig vara riktigt smart. Vi pratar inte om långa stunder utan en kortare ”power nap”. Det tillför ny energi och nytt liv i trötta medarbetare. Varför inte använda ett litet rum någonstans, sätta dit en soffa, filt och en väckarklocka? Vilrummet kan bli en uppskattad plats för de anställda under sina raster. Har ni flextider blir det än mer naturligt att erbjuda denna förmån.

Vissa anser att det skickar fel signaler; att man kan komma trött till arbetet. Andra menar tvärtom; har du inte fått den sömn du behöver t ex pga. sjuka barn, så har du en chans att ta igen dig. Vi bryr oss om din hälsa.

Flexibel karriärstege

Företaget Deloitte märkte för några år sedan att de förlorade duktiga medarbetare på grund av deras stela och strikta karriärstege. Man fick antingen följa strömmen eller hitta ett nytt jobb om man ville ha andra arbetsuppgifter. Att ständigt rekrytera nytt folk blev en tung kostnad så de bestämde sig för att ändra sitt system. Under utvecklingssamtal tillsammans med chefen kunde man helt enkelt titta på möjligheterna och göra en flytt eller ett hopp till en "annan karriärstege" med helt nya arbetsuppgifter. För varför förlora de människor du verkligen vill behålla? Detta kanske låter som något självklart men sanningen är att allt för många företag sitter fast i sina gamla tankesätt. För visst ska man ha några års erfarenhet på arbetsplatsen innan man kan avancera och ställa krav, eller?

Betalda raster

Minns du när du var barn och de vuxna frågade vilket som var ditt favoritämne i skolan? Hur ofta blev inte svaret då att rasterna var det roligaste? Det har HR-chefen Leah Ciappenelli på SHIFT Communications tagit fasta på. Hon insåg att det vi tycker om med raster aldrig kommer att försvinna, inte ens när man blir vuxen. Därför har företaget börjat erbjuda sina anställda kortare, spontana utomhusraster, och även fasta tider med promenader eller jogging. Allt för att uppmuntra en mer hälsosam livsstil, vilket inte bara är bra för arbetsmoralen, utan också för företagets sjukfrånvaro. Det är alltså en löneförmån som både företaget och den anställde tjänar på.

Bonus tilldelad av medarbetarna

Ett företag i San Francisco låter sina anställda anonymt dela ut belöning i form av aktieoptioner från företaget till sina övriga medarbetare. Vd:n menar på att ledningen inte alltid har koll på vilka som bidrar till en positiv arbetsmiljö. På detta sätt belönas även de som inte alltid är vassast på lönesamtalet. I stället för aktier kan en hotellweekend för två eller varför inte en veckas extra betald semester delas ut?

Hundvänlig arbetsplats

Om du är hundälskare kanske detta är melodin för dig. Shayan Zadeh som är VD på företaget Zoosk säger: ”Precis som alla andra framgångsrika företag vill vi gärna främja en glad och produktiv arbetsmiljö. För att lyckas med detta har Zoosk därför en hundvänlig arbetsplats, vilket också lindrar spänningar hos de anställda”. Kattvänligt kontor fungerar så klart lika bra.

Läs även: 8 tips hur du utför lönesamtalet på bästa sätt

Massage, friskvård och Yogaklasser

Hälsa och friskvård är ett nyckelord när det gäller löneförmåner. John Mulliken är chef och grundare för Joss & Main och berättar: ”Vi tror att friska, nöjda medarbetare är mer engagerade och produktiva när de kommer till jobbet om dagarna”. Företaget uppmuntrar sunda kostvanor, men de erbjuder också andra saker som främjar hälsan, så som massagestolar på kontoret.

Yoga är en växande trend. Forskning visar att det förbättrar den fysiska konditionen, styrkan, flexibiliteten och koncentrationen samtidigt som det minskat hjärtfrekvens, blodtryck samt ger en rad andra positiva följder.

Tycker du inte att Yoga passar ditt företag så kan kanske ett Fitness Bootcamp passar bättre? Bigcommerce är ett företag som erbjuder sina anställda att en gång i veckan köra ett stenhårt träningspass med en certifierad tränare. Detta träningspass ger medarbetarna en garanterad fysisk urladdning och de kommer tillbaka till kontoret fulla av energi och kreativitet. Samtidigt får de möjlighet att bygga upp sin teamkänsla under träningspasset.

Varför inte låta dina medarbetare få välja? De båda bussarna väntar utanför kontoret eller arbetsplatsen en gång i veckan, kör dem till träningslokalen och under två timmar så laddas batterierna upp. Allt på betald arbetstid så klart.

Att nämna gymkort är väl knappt någon mening då det verkar som de flesta företag i Sverige har förstått poängen med denna löneförmån. Att däremot erbjuda de anställda att träna på arbetstid kan vara ett sätt att locka till sig hälsomedvetna individer.

Relaterad läsning: Friskvård, Yoga och gym är avdragsgillt

Volontärdagar

Företaget Angel gör så kallade volontärdagar, vilket kan beskrivas som extra semesterdagar med ett syfte. Företagets VD Dave Rennyson har nyligen införlivat ett nytt program som tillåter de anställda att ta en betald dag då de gör volontärarbete i samhället. Bra för moralen, bra för samhället och bra för företaget.

Valfri semester

Till skillnad från många arbetsgivare som har inplanerad semester sedan många månader tillbaka så finns det företag som gör raka motsatsen. De anställdas löneförmån innebär att de får fullt ansvar att själva bestämma när de vill ha semester. Det finns till och med företag som låter sina anställda bestämma hur länge de vill ha semester. Det gäller att kunna lita på sina medarbetare men det krävs så klart att man har anställt ansvarfulla individer.

Flextider är till exempel populärt. Varför inte jobba hemifrån torsdagar och fredagar under sommarmånaderna?

Kanske passar inte fria arbetstider och valfri semester alla företag där t ex leveranser till kund är beroende av en fungerande produktion och ett arbetsteam med rätt kompetens på plats. Men filosofin om att frihet skapar harmoni kan säkert användas på något sätt i alla företag. Hur kan ni erbjuda en liknande löneförmån på ert företag?

Bräd- och TV-spelrum

Anställda som spelar tillsammans fungerar bra tillsammans, säger Eileen Martinson som är VD på Sparta Systems. Hon uppmuntrar sina anställda att gå iväg från sina skrivbord då och då. Inte nog med att brädspel är roliga - många av dem tränar också hjärnan och uppmuntrar interaktion mellan de olika avdelningarna på företaget.

Mjuka värden som ofta underskattas

Att visa uppskattning med ord, erbjuda den anställda kompetensutveckling, eller en liten present fungerar alltid. Det är förmåner som borde vara självklar på alla arbetsplatser. Ett par bio- eller evenemangsbiljetter, en blomma, ja något som visar att deras arbete är betydelsefullt.

Att känna sig uppskattad är kanske den bästa ”förmånen” man kan få.

Fler exempel på löneförmåner att förhandla om:

 • Fertilitetsutredning
 • Möjlighet att låna stuga i fjällen eller på Rivieran
 • Längre semester
 • Barnpassning med pedagogisk undervisning
 • Möjlighet att låna en het sportbil
 • Rekreationsresor
 • Ögonlaserbehandling
 • Tandvårdsförsäkring
 • Tjänstebil
 • Bostad
 • Mobiltelefon och abonnemang
 • Personalrabatter
 • Extra avsättning för pension
 • Hemundervisning för barnen
 • Hotellövernattning för två – en belöning även för den hårt arbetandes partner
 • Städhjälp och matlagning i hemmet och andra hushållsnära tjänster
 • Hjälp/coaching för viktnedgång, rökavvänjning och stresshantering
 • Valfri kurs eller utbildning
 • Aktiesparprogram eller köpoptioner
 • Kostrådgivning – kurs, föreläsningar, personlig rådgivning

Tänk på att kolla med Skatteverket eller din revisor om vilka löneförmåner som är skattepliktiga.

Läs vidare: Många skattefria förmåner i aktiebolag


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.