– Det är inte så att elnätsbolagen ska gå tomhänta härifrån. Men det är också viktigt att man i en reglerad lågriskbransch sätter gränser, säger Johan Bruce, verksamhetsansvarig på Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet (SKGS), till Tidningen Näringslivet.
Elnätskunderna drabbas när 1 000 miljarder ska investeras
Han är mycket kritisk mot dagens beräkningsmetod och trycker på rapporter som visar att närmare 1 000 miljarder kronor ska investeras fram till 2050. Dessa enorma summor kommer att hamna på elnätskundernas nota.
– Energimarknadsinspektionens granskning visar att elnätsbolagen har blivit överkompenserade och att det är en väldigt god lönsamhet i elnätsverksamhet jämfört med i andra branscher, säger Johan Bruce.
Förmögenhetsbevarande princip skulle gynna företagen
Vidare rapporterar Tidningen Näringslivet att en förändring kan träda i kraft tidigast från nästa fyraårsperiod 2028. Nätregleringsutredningen utreder nu hur en omställning ska kunna förverkligas genom en förmögenhetsbevarande modell, det vill säga att den ursprungliga anskaffningskostnaden styr.
Denna modell uppmuntrar till innovation och gynnar bolag som investerar i dyr framtidsteknik. Vanligtvis faller priserna sedan och då får bolagen kompensation för den initialt kostsamma investeringen.
– Argumenten att en ny beräkningsmodell kommer att hämma eller försena investeringar tycker vi är väldigt konstiga, eftersom bolagen har en plikt att ansluta kunder till nätet i det område de har koncession. Som vi ser det har de inget annat val än att investera och ansluta kunder i en rimlig takt till en rimlig kvalitet, säger Johan Bruce.
Om ingen förändring sker kommer industriföretagen drabbas hårt
För privatpersoner är elnätskostnaden relativt stor jämfört med för industriföretagen, men den kommer att öka även för industrin:
– Elnätspriserna framöver kommer dels att öka för att nätet byggs ut och stora investeringar görs i det. Men det tillkommer även stödtjänster som behövs för att balansera nätet. De kostnaderna kommer slutligen också hamna på elnätsräkningen, säger Johan Bruce.