Samtidigt ser vi hur skrupelfria aktörer utnyttjar företagare i en desperat situation.
Bedrägerierna inom rekonstruktionsbranschen
I en nyligen publicerad artikel i Dagens Industri avslöjas hur Rekonstruktionsgruppen, ledd av en tidigare dömd ekobrottsling, har sålt värdelösa tjänster till krisande företag. Dessa företag, redan hårt pressade, betalar hundratusentals kronor i hopp om att undvika konkurs.
Resultatet? Inkompetens och svek, vilket en företagare från Stockholm vittnar om: ”Jag betalade 500 000 kr! Deras jurister, ekonomer och redovisare var häpnadsväckande inkompetenta.”
Företagaren tvingades i konkurs, precis som många andra som råkat ut för dem.
För ett par år sedan kunde vi läsa om Plana AB som med aggressiv marknadsföring riktade sig mot företag i trångmål. Även deras affärsidé var att profitera på andras utsatthet genom att erbjuda dyra och ineffektiva ”räddningsplaner” som i slutändan bara ledde mot konkursens brant.
Företag i likviditetskris blir lätta måltavlor.
Detta är en cynisk kapitalförstöring som slår mot hela samhället – från företagaren och dess anhöriga, de anställda som förlorar jobbet och mot staten som går miste om skatteintäkter.
Early Warning – en investering alla tjänar på
Men det finns en lösning. Inom flera EU-länder har organisationen Early Warning visat sig vara ett effektivt verktyg för att förhindra onödiga konkurser. Systemet erbjuder kvalificerad och kostnadsfri hjälp och genom att stödja företagen i tid kan man rädda livskraftiga verksamheter.
Efter mina år i branschen kan jag intyga att mer än hälften av konkurserna inte behöver ske.
Sverige har redan en bas för Early Warning, med utbildade experter och volontärer som står redo att hjälpa.
Skillnaden är att här saknas det statliga stödet och engagemanget som krävs för att skala upp verksamheten. I länder där Early Warning har statligt stöd är resultaten tydliga: färre konkurser och stora samhällsvinster.
Det är hög tid att Sverige tar efter.
Vi har nyligen skickat en skrivelse till näringsministern Ebba Busch om Early Warning med förslag på hur staten kan stötta samt föreslagit ett möte. Vi väntar på svar.
Allt som behövs för att driva detta i hela landet är 25 miljoner kronor årligen. Denna i sammanhanget låga investering kan rädda omkring 10% av de konkursdrabbade företagen och tusentals arbetstillfällen. Besparingen för samhället med Early Warning Sverige hamnar på över en miljard baserat på statistik från Danmark och Holland*.
Vi pratar om ROI på mindre än en månad, alltså en klar win-win – för alla.
Vi kan inte längre stå passiva och se på när konkurskarusellen snurrar vidare. Det är dags att ge företagen den hjälp de behöver och förtjänar. Early Warning är lösningen – och Sverige har inte råd att vänta.
Hjälp oss sprida om du håller med!
Fakta om Early Warning
- Grundades i Danmark 2007.
- Early Warning finns i 13 EU-länder och fler länder över hela världen ansluter sig.
- *2 miljoner kronor kostar i snitt en konkurs för samhället bara under första året, enligt beräkningar från Early Warning Holland.
- *Danmark räddar 500-600 företag per år. Räknat på kostnaden för en konkurs besparar de årligen samhället 1 miljard.
- Överlevnadsgraden bland företag som får hjälp av Early Warning ligger på över 50%. Då är inte rekonstruktioner eller omvandling till hobbyverksamhet inräknat.
- Organisationen i Sverige drivs av Företagande.se som har fått förtroendet av det internationella nätverket Early Warning Europe.
Early Warning Sverige söker finansiering och har idag begränsade möjligheter att hjälpa till, men hör av dig om du behöver hjälp så ska vi göra vad vi kan.
Sen är mentaliteten i Sverige ett problem när det gäller företagandet. Avundsjukan och jantelagen mot företagare gör bara att när nån går i konkurs så är reaktionen 'skyll dig själv när du trodde att du var nåt'. Se mer...
Bör börja med tex. Skv och FK personal attityden gentemot företagen . Kunskapskraven bör ju ökas på skv .
Tjänstemannaansvaret återinföras.
Offentlighetsprincipen ses över .