Dagens Industri som har granskat den problemfyllda batteritillverkaren Northvolt rapporterar att företaget har mottagit stöd från offentliga medel på minst 88 miljarder kronor. Det är pengar från kommuner, offentligt ägda bolag, statliga myndigheter, tyska och kanadensiska staten, samt bidrag från Europeiska Unionen. Utöver detta har Northvolt även gynnats av kreditgarantier i mångmiljardklassen, vilket ytterligare lägger på en finansiell risk på skattebetalarnas axlar.

Om företaget lyckas med sin satsning, något många är tveksamma till, så hamnar vinsterna direkt i ägarnas fickor.

Det arbetande folket tar med andra ord risken, helt utan uppsida.

Lemon socialism kallas det, när man privatiserar vinster och lägger förlusterna på det offentliga.

Skatter som sätter marknaden ur spel

Skattebetalarna ska inte tvingas betala för högriskprojekt. Det sätter också marknaden ur spel och försvårar för uppstickare och konkurrenter.

Någon fri marknad är alltså inte att tala om.

Om dessa 88 miljarder istället gick till skattelättnader för småföretagare, vad hade vi då fått för resultat? Hur många arbetstillfällen hade det skapat? Hur mycket ny innovation hade vi fått se?

Svensk skola får halv miljard

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) meddelade nyligen att skolan ska få en halv miljard i år. Sjukvård, skola och rättsväsende går på knäna med vårdköer, usla skolresultat och ökad kriminalitet som ingen verkar veta hur den ska lösas. Inte för att mer resurser nödvändigtvis skulle hjälpa till att lösa problemen som politiker och byråkrater har skapat, men det visar ändå hur de prioriterar.

Ännu högre skatter, någon?

Northvolts ägare: Volkswagen 22,7%, Goldman Sachs 20,8%, Harald Mix via Vargas Holding 7,8% och Peter Carlsson via Rocarma Consulting 7,2%. Källa Wikipedia.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.