Flera profiler med lång erfarenhet av näringslivet totalsågar havsbaserad vindkraft. "Vi har jämfört investeringskostnaden för kärnkraft med kostnaden för havsbaserad vindkraft. Den havsbaserade vindkraften är tio gånger dyrare än kärnkraften", skriver de i SVD debatt.

Vindkraften har länge ifrågasatts och en rad kommuner och regioner som investerat i vindkraft har en tid senare fått sälja dem med förlust.

Vindkraften har också fått stark kritik då den förstör närmiljön samtidigt som storägare av de svenska vindkraftsatsningarna är kinesiska staten som får subventioner bekostade av svenskarnas skattepengar.

Herrarna tar upp ett exempel med ett nytt sydkoreanskt kärnkraftverk byggt i Förenade Arabemiraten. Det producerar ungefär dubbelt så mycket el per installerad megawatt, som en havsbaserad vindkraftspark i Storbritannien, som byggdes ungefär samtidigt till liknande kostnad. Detta då kärnkraftverket går på full effekt hela tiden.

"Slutligen tillkommer att när det blåser kan alla vindsnurror leverera el, och då går priset ned till bottennivå. När det inte blåser går elpriset upp, men då kan inte vindkraften leverera. Vindkraften är med andra ord en garanterad förlustaffär, som blir mer och mer garanterad ju mer vindkraft vi bygger, och konkursen är en garanterad utgång." avslutar de.

Signerat:

Per-Olof Erikssontidigare vd Sandvik AB, tidigare ordförande Svenska Kraftnät

Peter Mellbergcivilingenjör elsystem

Karl-David Sundbergtidigare vd SKF Steel AB

Leif Östlingtidigare vd Scania AB, ordförande i Kommissionen för skattenytta

Se även: Elon Musk: ESG är "Djävulen Inkarnerad"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
5 kommentarer
2024-01-22 06:55
"När det inte blåser går elpriset upp, men då kan inte vindkraften leverera. Vindkraften är med andra ord en garanterad förlustaffär," - Hur, var, när... VA!? Vad i detta påstående gör det till en garanterad förlustaffär?? Elen blir billig eller tom gratis när det blåser, är inte det en bra grej? Det är då man passar på att ladda bilen! Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.