Batteritillverkaren Northvolt genomför stora förändringar i sin verksamhet. I en strategisk översyn meddelar bolaget att en del av fabriken i Skellefteå, som tillverkar katodmaterial till batterier, pausas på obestämd tid. Detta innebär att omkring 300 anställda kan komma att påverkas, rapporterar Dagens Industri.

Bolagets vd, Peter Carlsson, beskriver läget som ansträngt och understryker att tuffa åtgärder är nödvändiga för att säkerställa företagets överlevnad och ekonomiska stabilitet. Northvolt har brottats med stora förluster och står inför utmaningen att säkra nytt kapital för framtida expansion.

– Vi måste vidta tuffa åtgärder för att trygga kärnverksamheten och stärka vår finansiella situation, säger Carlsson i ett uttalande.

Företaget har inlett dialoger med fackförbunden, med målet att minimera antalet uppsägningar. Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt, betonar att det är för tidigt att säga hur varslen kommer att påverka de anställda.

Utöver de förändringar som påverkar Skellefteå-anläggningen överväger Northvolt att ta in nya ägare till sin fabrik i Gdansk, Polen. Samtidigt rapporteras att företagets planerade fabrik i Kanada kan bli försenad med över ett år.

Skellefteås näringslivschef, Anja Palm, ser dock ingen anledning till oro och menar att kommunen har en bra dialog med Northvolt.

– Det är en strategisk översyn, och det behöver inte vara något negativt. Vi fortsätter vår samhällsutveckling och följer utvecklingen, säger Palm.

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) ser dock med oro på att en av stadens största arbetsgivare nu drar ner på personal, och efterfrågar en närmare dialog mellan kommunen och företaget.

Om företaget går i konkurs skulle det innebära att miljarder av statliga medel brinner inne, en satsning svenska folket tvingats med på.

Entreprenören och samhällsdebattören Henrik Jönsson visar i sin senaste film GRÖNA BOLAG mjölkar SKATTEMILJARDER hur bland annat Northvolt finansieras.

Se även: 88 miljarder i offentligt stöd till Northvolt - svensk skola får brödsmulor


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.