Sugen på inspiration från några av historiens rikaste och mest inflytelserika personer? Trots deras ekonomiska rikedom har vi valt att fokusera på deras sätt att hantera livets alla utmaningar och inte på pengar. Vi har även tagit fram lite skoj fakta om varje entreprenör.

Vilka citat och personer inspirerar dig mest?

Warren Buffett – investerare och VD för Berkshire Hathaway

Warren Buffett

Rolig fakta du kanske inte kände till om Warren Buffett: Han köpte sin första aktie vid 11 års ålder. Han bor fortfarande i samma lilla hus som han köpte efter att han gifte sig för 50 år sedan. Huset har ingen mur eller staket runt och han säger att han har allt han behöver i det huset. Han reser aldrig med privat jetplan, även om han äger världens största privata företag som säljer och hyr ut jetplan. Hans råd till unga människor: Håll dig borta från kreditkort och investera i dig själv.

Kända citat
"Du behöver bara göra ett fåtal saker rätt i ditt liv så länge du inte gör alltför många saker som är fel."

"Det är bättre att umgås med människor som är bättre än du. Välj ditt umgänge vars beteende är bättre än ditt och du kommer att dras i den riktningen."

"Det tar 20 år att bygga upp ett rykte och fem minuter för att förstöra det. Om du tänker på det, kommer du att göra saker annorlunda."

"Någon sitter i skuggan idag eftersom någon planterade ett träd för länge sedan."

Steve JobsSteve Jobs – Grundare av Apple

Rolig fakta du kanske inte kände till om Steve Jobs: Steve var dyslektiker och hoppade av skolan 1973. 1976 grundade han Apple. Steve räddade Pixar genom att köpa det från George Lucas. Den första filmen efter köpet blev Toy Story. Han frågade John Sculley, VD för Pepsi, om han ville fortsätta sälja sockrat vatten eller förändra världen - kort därefter valde John att bli VD för Apple. När Steve själv var VD för Apple satte han sin egen lön. Den blev en dollar om året.

Kända citat
"Att komma ihåg att man ska dö är det bästa sättet jag vet att undvika fällan att tro att du har något att förlora. Du är redan naken. Det finns ingen anledning att inte följa ditt hjärta."

"Du måste ha ett problem som du vill lösa, ett fel som du vill göra rätt."

"Det (vad du väljer att göra) måste vara något du brinner för annars kommer du inte att ha uthållighet att genomföra det."

Steve Jobs sju ledstjärnor som skapade Apples framgångssaga

Bill GatesBill Gates – Grundare av Microsoft

Rolig fakta du kanske inte kände till om Bill Gates: I snitt tjänar Bill 250$ i sekunden eller $15000 i minuten. Hans löfte är att donera 95 % av allt han tjänar. År 2008 lämnade Bill Gates Microsoft för att fokusera på The Bill & Melinda Gates Foundation. Stiftelsen är världens största privata stiftelse som hjälper socialt utsatta människor världen över. Stiftelsen förvaltas även av deras käre vän, Warren Buffet. Steve Jobs och Bill Gates relation har kallats "frenemies" pga. deras tävlingsinriktade personligheter och konkurrerande verksamhet. Under Steves sista dagar i livet hade han vid sidan av sin säng ett brev från Bill Gates som innehöll en hyllning till att Steve Jobs gjort Apple så framgångsrikt.

Kända citat
"Var snäll mot nördar. Chansen finns att du kommer att bli anställd av en."

"Framgång är en usel lärare. Den förför smarta människor till att tro att de inte kan förlora."

"Jag tror att om du visar människor ett problem och du visar dem lösningen så kommer de att agera."

"Dina mest missnöjda kunder är din största källa till lärande."

Thomas EdisonThomas A. Edison – Uppfinnare

Rolig fakta du kanske inte kände till om Tomas Edison: Edison byggde sitt första laboratorium vid 10 års ålder. Den produktiva uppfinnaren hade vid 84 års ålder 1093 patent i hans namn och bidrog bland annat till glödlampan, fonografen, diktafon, ackumulatorn, ljudfilm, kameran, telefonen, röntgen och mycket mer. Edison hade mycket dålig hörsel, på gränsen till döv, vilket han gillade då han enklare kunde koncentrera sig på uppfinningarna.

Kända citat
"Många av livets misslyckanden är människor som inte insåg hur nära de var att lyckas när de gav upp."

"Visa mig en riktigt tillfredsställd person så ska jag visa dig misslyckande."

"Vi vet inte en miljondels procent om någonting."

"Möjligheter missas av de flesta människor eftersom de är klädda i overall och liknar arbete."

Henry FordHenry Ford – Grundare av Ford motor Company

Rolig fakta du kanske inte kände till om Henry Ford: Henry jobbade som ingenjör åt Thomas Edison och har Edisons sista andetag sparat i ett provrör som du fortfarande kan se vid Henry Ford Museum. 1896 utvecklade Ford sina planer för en vagn utan häst och byggde den första Forden, Quadricycle, som hade 4 cykelhjul. 1918 var hälften av alla bilar i Amerika av modellen T-Ford.

Kända citat
"Jag tror att många av de råd som ges till unga om att spara pengar är fel. Jag sparade aldrig en cent tills jag var 40 år gammal. Jag investerade i mig själv - i studier, att bemästra mina verktyg, till att förbereda. Många av de som sätter in några dollar i veckan på banken skulle få ut mycket mer genom att lägga dem på sig själv."

"När allt verkar gå emot dig, kom ihåg att flygplanet lyfter mot vinden, inte med den."

"Om du tror att du utföra en sak eller tror att du inte kan utföra en sak, så har du rätt."

"Om pengar är ditt hopp för oberoende så kommer du aldrig att få det. Den enda verkliga säkerhet som finns i den här världen är en reserv av kunskap, erfarenhet och förmåga."

"Att tänka är det hårdaste arbete som finns, vilket förmodligen är anledningen till att så få engagerar sig i det."

J.K RowlingJ.K. Rowling – Författare till Harry Potter

Rolig fakta du kanske inte kände till om J.K Rowling: Hennes riktiga namn är Joanne "Jo" Rowling. Idén till Harry Potter kom hon på när hon satt på ett försenat tåg mellan Manchester och London, 1990. Tolv förlag tackade nej till hennes ursprungliga Harry Potter manuskript. Hon är den första personen som blivit dollarmiljardär genom att skriva böcker med över 400 miljoner sålda titlar. Hennes favoritförfattare är Jane Austen.

Kända citat
"Om du vill se hur en människa verkligen är, se hur han behandlar sina underordnade, inte hans jämlikar."

"Det är omöjligt att leva utan att misslyckas inom något såvida du inte är så försiktig att du inte har levt alls. I så fall har du ändå misslyckats."

"Jag blev fri eftersom min största rädsla hade förverkligats. Jag hade fortfarande en dotter som jag älskade, och jag hade en gammal skrivmaskin och en idé. Så blev grunden stabil och på det byggde jag mitt liv."

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.