Ingredienserna i chefens kaka är:

1. Leda

2. Utveckla

3. Rekrytera och delegera

4. Hålla ihop

Till detta recept kommer risk som femte ingrediens. Risk är jästen som ger kakan volym, stadga och den slutliga smaksensationen.

Utan risk kan verksamheten
inte utvecklas och inte ens hållas vid liv i längden. Om du tar beslut bara när förutsättningarna är trygga kommer verksamheten och medarbetarna att sjunka ihop.

Det är riskabelt att ta beslut under osäkerhet.
Samtidigt är det spännande och äventyrligt. Det är riskabelt att sätta tydliga mål. Samtidigt är det utmanande och lärorikt.

Det krävs en grundläggande värdering
för ett konstruktivt risktagande: det är inte fel att göra misstag. Alla gör fel någon gång. Alla chefer fattar fel beslut då och då.

”Gott omdöme är resultatet av erfarenhet. Erfarenhet är resultatet av dåligt omdöme.”


Chefer som inte vågar redovisa sina felaktiga beslut bryts ner av förljugenhet, undanflykter och angiveri (skylla-ifrån-sig-mentalitet). Medarbetarna påverkas av detta, oärligheten frodas, styrning och uppföljning blir chansartade. Det är svårt nog ändå för dig som chef att få ärliga svar (jag återkommer om ärlighet och ledarskap framöver).

Ditt uppdrag handlar om att hitta rätt person
för de olika arbetsuppgifterna. Inga test och urvals-metoder i världen är helt säkra. All rekrytering innebär en risk och en möjlighet som du måste se fram emot.

Ditt uppdrag handlar om att delegera på rätt nivå till dina medarbetare. All delegation av arbets-uppgifter innebär en risk och en möjlighet som du måste uppskatta.

Att delegera och dela ut ansvar är en av de viktigaste
och en av de riskablaste uppgifterna. Du måste följa upp delegationen och se om den fungerar. Har du gett din medarbetare för mycket frihet eller för lite? Har du skapat frestelser eller ett ansvar som är övermäktigt?

Valet av uppföljningsmetod innebär en risk.
Följer du upp för detaljerat kommer du att kväva medarbetaren. Följer du upp för översiktligt kan det gå åt skogen innan du hinner upptäcka det.
Hur det än går är det du som har det slutliga ansvaret. Bollen stannar hos dig.

Du trivs som chef om du gillar äventyr, spänning, utmaningar, att lära och att få göra nya erfarenheter. Om trygghet har hög prioritet i ditt liv kommer chefsrollen att äta upp dig.
Att vara chef är ett riskabelt, spännande och lärorikt äventyr!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.