Bono - sångare i U2Världen är full av artister och musiker som briljerar med sina slottsliknande hus och guldkedjor runt halsen. Ju dyrare desto bättre verkar vara en gyllene regel för den skara som spenderar osannolika summor på ytliga och synligt skapande produkter. Samtidigt så finns det stjärnor som valt en annan väg, ett mer osjälviskt sätt.

Att ha ett känt ansikte är inte synonymt med egoism och självgodhet, även om bankkontot håller på att svämma över. Det gäller att skilja på dem som lägger pengarna enbart på sig själva och dem som använder sitt namn och sina pengar för att hjälpa andra. Den barmhärtiga samariten i musikbranschen heter Paul David Hewson, men det är mer sannolikt att du känner honom vid hans scennamn Bono.

Ledarskap behövs överallt

Vilka kopplingar kan man då göra mellan godhjärtat ledarskap och Bono? Många associerar automatiskt till klassiskt företagande när de tänker på ledarskap, men man skall inte glömma att ledarskap genomsyrar alla branscher och delar i samhället på något sätt. Bono har utnyttjat det faktum att många ser upp till hans musik och integrerat sin passion för att motverka det mänskliga lidandet i musiken.

Bono paketer den innebörd han vill förmedla i sin musik och skapar på samma gång en odödlig kombination av nöje och nytta. För människan reagerar känslomässigt på budskap som är paketerade i musik, det är ett faktum. Tänk bara på alla reklamfilmer och deras låtsnuttar; brukar du inte omedvetet associera till en specifik reklam när du hör låten som vanligtvis är med i reklamen på radion? Ett starkt budskap tillsammans med en bra melodi kan rubba sten och Bono har båda.

En naturlig kanal

Bono sprider alltså sitt budskap på ett informellt och intresseväckande sätt. Basen för hela hans engagemang ligger i musiken, men det är långtifrån den enda kanalen som Bono använder sig av. Hans lusta för att hjälpa människor har drivit honom till att bli en ledare för de utsatta även i den politiska världen, och kanske är det just det stöd han fått igenom sin musik som har gjort att politiska tungviktare verkligen har tagit honom på allvar.

En man med så många människor i ryggen har makt, och en person med makt har möjlighet att förändra. Det är precis vad Bono försöker göra med den kraft som hans anhängare har gett honom. Förändra människors liv .

Än en gång; Engagemang föder engagemang

Vad är det då som gör att människor tar till sig Bonos åsikter och idéer? Att lyssna på en artists musik behöver inte betyda att man ställer sig bakom artistens åsikter, musik kan trots allt bara vara musik. Det som skiljer Bono gentemot andra musiker som försöker skapa nytta åt andra än sig själva är att lyssnaren kan se att Bono verkligen står för det han framför på scenen.

Hela Bonos utstrålning och liv skvallrar om det helhjärtade engagemanget för mänskligt lidande och som den förebild han är så besitter han också ett effektivt verktyg för att förändra människors åsikter.

En ledare påverkar på djupet

En ledare kan ha många vapen i sin ryggsäck, men ett av de allra viktigaste är att kunna påverka sina lyssnare. Alla ledare som vi har gått igenom i den här artikelserien har nått ut till den målgrupp man satsat på, men potentialen i Bonos musik torde vara större. För Bonos budskap finns naturligt att finna i hans musik, vilket öppnar upp dörrar till en målgrupp som kanske aldrig hade intresserat sig för politik och humanism i vanliga fall.

Det är att leda, att kunna konvertera den ignoranta individen till den medvetna individen. Kunskap och förståelse är alltid första steget mot varaktig förändring, och Bono är musikern och filantropen som omvänder människor till det bättre.  

Läs om fler unika ledare

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.