Bor: Danderyd
Kör: Jaguar
Favoritbok: Good to Great, av Collins
Favoritfilm: Forrest Gump
Stolt över: Att jag vågar försöka
Idol/förebild: Min karatetränare vars devis är ”Jag är den enda eleven alla andra människor är mina lärare”
Inkomst: Jag tar ut tillräckligt för att leva gott. Resten låter jag arbeta i olika företag
Dricker helst: Darjeeling te med mjölk
Senaste semestern: Shaolin templet i kina
Startade första företaget: När jag var 20år

Vad gör du idag?

Jag är VD och en av grundarna till Result som hjälper entreprenörsföretag att växa. En av Results fokus är att hjälpa företag att internationaliseras via våra kontor i 14 länder med fokus på telecom, internet, media och teknologiföretag. Vi är rådgivare, erbjuder interim management och är i vissa fall delägare.

Hur och varför började du med företagande och som entreprenör?

Jag började se möjligheter och var naiv nog att tro att jag kunde göra dem till stora företag. Några av mina tidiga idéer var en gratistidning som heter Metro (-89), ringtones (-90), användargenererad innehåll (-95) och en massa andra idéer som samtiden trodde var värdelösa och som jag inte lyckades driva fram.

Vilken är din drivkraft?

Nyfikenhet, drömmar och att det är spännande. Sen är jag något av en framgångsnarkoman.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?

Motgångar är en naturlig del av framgång. Nästan alla framgångsrika företagare har tagit räkning någon gång. Nokia och Ericsson har båda varit vid konkursens rand…

Viktigaste egenskapen/egenskaperna för en entreprenör och ledare?

Att omge sig med rätt personer som kan ha andra perspektiv än entreprenörens visioner samt att orka tänka långsiktigt och få med andra på den visionen.

Du vann VM i kickboxning 1997. Finns det likheter med att vara elitidrottare och en framgångsrik företagare?

Ja, som idrottare och företagare förstår man att man får offra något för att bli bra. Alla inser att man inte vinner allt från början.

Tro du på turen eller påverkar man allt?

De som försöker har ofta tur. Man kan inte ha tur som strategi.

Vanliga fällor – Misstag som du gjorde och som många andra gör?

Att tro att det handlar om att ha en bra idé… Att komma på idén till Rolling Stones är lätt. Att bli värdens främsta rockband genom tiderna är en annan sak…

Har du ett mantra, ett sätt att tänka i alla situationer?

Satsa alltid på relationen snare än transaktionen. En bra relation kan man göra många bra transaktioner med under lång framtid.

En annan sak är att aldrig arbeta med människor som man inte delar värderingar med eller som man tycker illa om. Dels är livet är för kort för att spendera det med idioter dels leder det aldrig till bra affärer.

Du driver idag företaget Result som hjälper företag att växa snabbare. Har du några tips att ge till den som funderar på att sälja en del av sitt bolag mot kompetens eller kapital?

Result är inte ett riskapitalbolag. Vi har kontor på 14 nyckelmarknader och kan se till att t ex ett litet svensk företag på kort tid etableras i hela Europa genom att återanvända våra kontor, våra medarbetare, etc. Vi har hjälpt över 100 företag att etablera sig internationellt. Vi tar konsultarvoden och ofta en del av den framgången vi är med och skapar.

Ska man ta in externa pengar ska man tro på att det blir en bra affär för båda parter och vara beredd att växa ordentligt.

Var hämtar du inspiration om den tryter?

Jag läser mycket om andra entreprenörsäventyr men även om andra som har gjort saker som gör att mina problem och utmaningar känns fjuttiga.

Bäst och sämst med att vara entreprenör?

Frihet och att man kan bli sin egen lyckas smed. Som entreprenör måste du vara beredd att satsa mer med högre risk och du har ingen annan att skylla på om det inte funkar.

Är Sverige ett bra land för företagare?

Entreprenörer skapar företag även om landet inte är bra. Sverige har en ok skola och hög levnadsstandard. Sen är vi bra på att samarbeta och inte överdrivet giriga, vilket är bra byggstenar.

Som politiker skulle jag genast ändra?

Attityden till entreprenörer! Jag och de flesta entreprenörer lägger mer tid på att bygga företag och jobb i Sverige än vilken OS- deltagare som helst på sin träning. Hur många skolor och vägar har H&M och IKEAs skattekronor gett Sverige!? Om jag vore politiker så skulle entreprenörerna vara de största hjältarna!

Många yngre vill starta eget men vet inte riktigt var och hur de ska börja, har du några råd till dem?

Skaffa en mentor och testa idéerna med så många som möjligt. ”Tro inte att folk ska sno din idé, den förädlas av andras åsikter.”

Målsättning och planer för framtiden?

Fortsätta med att bygga Result till världens ledande ekosystem för entreprenörsföretag. Min dröm är att vi ska kunna hitta en idé eller företag varsomhelst i världen och etablera den framgångsrikt på alla marknader där det finns en efterfrågan efter företagets produkter. Ungefär det som Sony och Warner har lyckats med inom musik där de kan hitta Céline Dion i Kanada och sen se till att hon finns i varenda skivbutik och på varenda radiostation i hela världen.

Sen vill jag arbeta med välgörenhet, särskilt allmännyttiga entreprenörsprojekt.

Har du något du ångrar?

Nej, men om jag fortsätter vara gift endast med Result om 10 år istället för att skaffa fru och barn kommer jag nog att ångra det. Det gäller att ha balans i livet. Många entreprenörer glömmer det.

Framgångsrecept; kan du ge några tips/råd till våra läsare?

Räkna med att det kostar dubbel så mycket som du tror, att försäljningen i bästa fall är hälften av det du tror och att det tar dubbel så lång tid med allt… Men att det i slutändan blir kanonbra!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

4 kommentarer
Kattis i Gällivare
2007-08-25 22:27
Kul att läsa, kul att det går bra för dig Ola! Nu är jag äntligen också entreprenör, mycket tack vare mina förebilder. Varav du är en.
2007-08-11 23:10
Bra artikel......läsvärd.

www.allhjalpen.se
2007-08-09 20:23
Jag tror det handlar om insikt...Bryr man sig om vad andra tycker för mycket, är det nog en liten chans att man blir företagare över huvudtaget.
För övrigt tror jag inte uppmärksamhet är en bristvara hos framgångsrika entreprenörer.
Jack
2007-08-09 01:18
Många kloka ord! varför börjar så många framgångsrika personer på med välgörenhet? Vill dom ha mer uppmärksamhet eller är dom bara söta o snälla 🙂
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.