- Jag har älskat att skapa med mina händer ända sedan jag var liten, berättar hon.

Intresset att skapa med sina händer har Margarete ärvt av sin mamma som både sydde aftonkläder, broderade och bakade.

- Det enda mamma inte kunde var nog att sticka, delar hon med sig. Något som jag lärde mig i tredje klass. När mamma fick en stroke för sju år sedan satt jag och vakade över henne dag och natt. I ren frustration var jag tvungen att göra något med mina händer och få tiden att gå. Det resulterade i att jag började sticka igen. Det blev mer eller mindre en sjal om dagen.

Till slut visste inte Margarete vad hon skulle göra av alla sjalar och gav bort dem till höger och vänster.

- Helt plötsligt började folk utifrån fråga om jag kunde sticka åt dem också, på beställning, berättar hon. Givetvis kunde jag det, bara de betalade garnkostnaden.

Starten på en blomstrande karriär

Men att stickandet skulle bli något mer än en hobby hade hon inga tankar på, fram tills för tre år sedan i september. Ett av Margaretes motton är inte börja med något förrän du har slutfört det gamla och då hon kände att lovika-vantarna, som hon hade gjort, saknade något åkte hon in till en butik för att skaffa en läcker dekor till.

- En killkompis till mig fick syn på den färdiga produkten och ringde mig dagen därpå, fast besluten om att jag hade något stort på gång, berättar hon.

Margarete startade en gilla-sida på Facebook och plötsligt växte hobbyn till ett deltidsjobb med många följare och beställare.

- Sedan dess har jag  fått hjälp med att ta fram en hemsida, startat en blogg och instagrammar.
Nästa steg blev att skapa en webbshop vilket skedde ett halvår senare.

Expanderande tankar

När vintern var över började Margarete fundera över hur hon kunde nå fler personer och utöka sin kollektion. Hon övervägde att ta steget från att bara sälja egenproducerat och stickat till att sälja andra produkter.

- Som mycket här i livet handlar det om tillfälligheter; våren är ju inte den bästa säsongen för mössor, vantar och sjalar, menar hon. Jag hittade en leverantör av smycken och bestämde mig för att fråga mina gillare om de var intresserade av lite fina sommarörhängen. Gensvaret blev stort, mycket större än jag hade kunnat tro.

Sedan dess finns smycken och numera även kläder i webbshopen.

- Men för mig är det viktigt att bara sälja saker som jag själv tycker om och därmed skulle kunna tänka mig att bära, säger hon. Man måste kunna stå för sina produkter. Jag tar dessutom alltid in mycket små upplagor av allt, det är roligt att vara lite ”själv” med sina saker.

Margaretes ambition är att företaget ska växa. Hon har tankar på att ta in hjälp under hösten för att kunna växa vidare. Det handstickade kommer att kompletteras med annat stickat och smyckena kommer att fortsätta finnas kvar. Mer detaljer än så vill hon inte uppge i nuläget.

- Hösten kommer bli spännande i alla fall, avslöjar hon. Jag har många idéer som jag vill utveckla.

”Byta jobb eller byta man”

Margaretes arbete med företaget tar i princip all ledig tid. Hennes kundgrupp ställer oftast sina frågor under kvällar eller nätter, då de själva har slutat jobba.

- Arbetstiderna är nog den största nackdelen med att arbeta med sociala medier som bas men trots att de tar väldigt mycket av min tid så är det oerhört stimulerande och roligt så det är ändå värt det, menar hon. Som en bonus skapar jag bra relationer och kontakter som ger mig energi. Dessutom är det jättekul att kunna göra människor glada.
Kraft och energi hämtar Margarete från sin familj, vänner, yoga och styrketräning.

- Familjen kommer alltid i första hand för mig, poängterar hon.

Det var även familjen som sporrade henne att gå vidare.

- Barnen hade blivit så pass stora att jag kände att jag behövde ha nya mål och nya utmaningar, förklarar hon. Vid ett tillfälle, när jag beklagade mig över detta sa min man ironiskt till mig att jag kanske borde byta jobb eller byta man. Det blev det ett lätt val, ett rätt val och ett roligt val.

Med hälsan i fokus

Margarete samarbetar också med Rosa Bandet. Hon tycker att det är viktigt att företagare tar socialt ansvar och anser att alla kan avstå något.
 Då 99% av Margaretes kunder är kvinnor och bröstcancer i första hand är en kvinnosjukdom kände hon att det kunde bli en bra kombination. När hon sedan ringde visade det sig även att Rosa Bandet var mer än villiga till ett samarbete så förra året hade hon en ”rosa linje” med mössor, vantar och halsdukar som genererade pengar till bröstcancerforskningen.

- Framöver blir det ännu fler produkter är tanken, berättar hon. Så länge de vill ha kvar mig så kommer jag att samarbeta med dem. En person var tredje timme drabbas, om jag kan hjälpa till lite för att förhindra detta eller hjälpa dem så är det jättebra.

För Margarete är det viktigaste här i livet att man får vara frisk. Hon vill pröva sina vingar och hoppas att de håller för att se var hon landar men huvudsaken är att hon och hennes familj får må bra.

- Jag är en väldigt lycklig människa som jag är, anser hon. Jag kan inte komplettera med något specifikt förutom att jag ska ta ett större kliv med företaget nu och det är klart att jag drömmer om att det ska gå bra men huvudsaken är att man har roligt!

Tips till dig som drömmer om att starta eget:

  • Lägg inte alla ägg i en korg på en gång och börja i liten skala för att se om din affärsidé är hållbar.
  • Håll ner på kostnaderna i början. Det kan ta ett tag att få ekonomisk snurr på ett företag.
  • Om du inte har en jättepåse med pengar att ta av, se till att ha någon form av inkomst vid sidan av i början.
  • Använd dig av Internets alla möjligheter – det finns oerhört gratishjälp och information via hemsidor, bloggar mm. Se till att läsa på.
  • Skapa en realistisk tids- och affärsplan. Ska du köra själv eller tillsammans med någon? Var beredd att lägga ner mycket tid i början.
  • Våga!
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Victor
2013-08-26 13:37
Margarete har verkligen lyckas med optimal marknadsföring via sociala medier. Jag är så imponerad på att hon lyckas ha en sån personligröst samtidigt som det är professionellt. Det är verkligen ett toppen exempel på bra användning av sociala medier.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.