Detta är inte första gången Jonathan uppmärksammas för sitt entreprenörskap. Trots sin unga ålder har han varit aktiv inom Ung företagsamhet i Kalmar och hjälpt över 1 000 ungdomar som tillsammans skapat 300 UF-företag.

Vi ställde några frågor till den hungrige entreprenören.

Hur länge har du känt suget av att bli entreprenör? Har du något minne vid tidigare ålder då kan koppla ihop med ditt entreprenörskap?

Mitt egentliga intresse för entreprenörskap väcktes på gymnasiet då jag gick från en totalt ointresserad ”idrottstok” till att få ett brinnande intresse för entreprenörskap samt att inspirera andra till det. Tittar jag tillbaka på när jag var liten så finns det vissa tecken såsom bingolottsförsäljning, engagemang i föreningslivet och framförallt en vilja att tjäna extrapengar.

Har du några förebilder som du ser upp till och som inspirerar dig?

Mina förebilder är ofta personer som jag känner en personlig koppling till med egenskaper som jag eftersträvar att ha. Det är ledare i näringslivet, personer med förmåga att utveckla andra människor samt personer som levererar resultat. Dessa personer skiftar efter hur jag utvecklar mig själv och vilka nya människor jag träffar. En nyvunnen sådan förebild är min nya mentor Henrik Ekelund, vd och grundare av BTS Group.

Vad är det som lockar dig mest i entreprenörskapet?

Det är möjligheten att skapa frihet. Frihet för mig innebär att få driva igenom projekt, styra min tid och planera själv.

Just att få driva igenom det jag tror på och vill är nog den största drivkraften, gärna i kombination med att inspirera andra att våga tro på sig själva.

Vill du dela med dig av dina mål du har nu och efter din utbildning på Handelshögskolan i Stockholm?

Mitt största mål nu blev i och med det här just uppfyllt. Andra mål jag har är ett starta ett företag innan 2013 och att fortsätta utveckla mitt nätverk. Mål på längre sikt är att jag ska leda företag i en betydande position. Jag vill vara företagsledare, VD eller högt upp med mycket ansvar. Det kan vara mitt eget företag eller någon annans. Att komma in på Handels är en perfekt grund för detta.

Trots din unga ålder så är du redan en förebild för många. Vilka råd kan du ge till andra entreprenörer och till de som funderar på att starta eget?

Mitt främsta råd är att först vända sig till sig själv. Vad vill mitt hjärta? Får du svaret att ditt hjärta vill det din hjärna vill då är du helt rätt och då är det bara att köra. Använd dig av ditt nätverk, från mormor till det där häftiga visitkortet du fick. Se över dina risker och framförallt dina möjligheter. Vad gör dig unik? Men det viktigaste är att hitta sin inre drivkraft. Glöm inte heller att njuta av det flow som uppstår. Det är en fantastisk känsla.

Vart ser du dig själv om 10 år?

Denna fråga fick jag av Founders Alliance VD på deras gala i höstas. Jag var där som gäst och svaret blev:

Om 10 år jag inte här som gäst, jag är här som fullvärdig medlem, omsättning minst 5 miljoner och står förhoppningsvis på scenen och tar emot pris.

Det är mot toppen jag vill och jag kommer sträva hårt för att komma dit. Det behöver inte vara i Sverige – jag räds inte för den internationella marknaden.

Har du något annat du vill dela med dig av till våra läsare?

Jag är Ölänning och ett gott bevis på att man kan förändra sitt liv efter det man vill. Detta är extra viktigt!

Glöm aldrig vart du kommer ifrån och vilka värderingar du har. Det är din trygghet och vilja som kommer att leda dit du vill och inte andra människors åsikter och tycke.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2012-10-12 02:37
Grattis Jonathan!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.