Skatteplanering i enskild firma Tips #12 - uppdaterad för inkomstår 2023

Som enskild näringsidkare betalar du själv socialavgifter på din nettoinkomst i form av egenavgifter. Egenavgifterna är olika höga beroende på din ålder och på hur många karensdagar du har valt i sjukförsäkringen.

Obs! Egenavgifterna sätts ned något om du väljer ett högt antal karensdagar. Men nedsättningen är så marginell att du knappt tjänar något på det.

Nedsättning av egenavgifterna

Du som bedriver enskild näringsverksamhet eller är delägare i ett handelsbolag kan få ett särskilt avdrag från egenavgifterna. För att få avdraget måste du betala fulla egenavgifter och ha ett överskott av en aktiv näringsverksamhet som överstiger 40 000 kronor. Du får avdrag med 7,5 procent av underlaget på inkomst av aktiv näringsverksamhet. Skatteverket räknar automatiskt av ditt nedsättningsbelopp. Det högsta avdraget är 15 000 kronor per år. 

Obs! Egenavgifterna är avdragsgilla.

Passiv näringsverksamhet

Om du bedriver passiv näringsverksamhet betalar du inte några egenavgifter. I stället betalar du 24,26 procent av underlaget i särskild löneskatt. Då gör du ett schablonavdrag för särskild löneskatt på 20 procent. Se mer om passiv och aktiv näringsverksamhet.

Dödsbo

Dödsboet efter en person som gått bort under 2020 eller tidigare betalar särskild löneskatt med 24,26 procent istället för egenavgifter och allmän löneavgift på inkomst av aktiv näringsverksamhet. Dödsboet gör ett schablonavdrag för särskild löneskatt på 20 procent.

Läs mer om egenavgifter på Skatteverkets hemsida här.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.