Många entreprenörer och innovatörer kämpar med att få fram kapital till förverkligande av sina idéer. Men var kan man vända sig för att få hjälp..? Som ”expert” inom offentlig finansiering från Sverige och EU vill jag ge en kort sammanfattning av hur läget ser ut efter att ALMI och Innovationsbron gick samman.

Som denna bild visar har man egentligen tre olika spår att arbeta efter; Innovation (med uppfinningshöjd), etablerat företag och start-up.

Dessa olika möjligheter har dock olika namn och förutsättningar i olika områden! Varför? Ingen vet, vare sig jag eller ALMIs chefer på huvudkontoret…

Oavsett så skall dessa medel finnas tillgängliga i hela landet! Det finns dock risk för att pengarna i vissa områden tar slut eller att man har fått en mindre kvot än andra områden. Bedömningarna kan tyvärr också skilja sig från område till område men min rekommendation är att försöka hitta en handläggare som du kan tala öppet med. De flesta är tillmötesgående och vill väl även om de tyvärr ofta har en lite väl akademisk approach till entreprenörernas initiativ. Samtidigt som man som entreprenör gärna vill springa direkt på målet så hämmas man av att dessa nu tvingar fram affärsplaner, budgetar mm.

Se även: Ställ dessa tio frågor innan du letar riskkapital

Ta inte detta som kritik utan som en bra bas att utgå ifrån! Det är aldrig fel att fundera igenom vart man är på väg och se om det håller ekonomiskt. Det är heller inte fel att få en andra utomstående bedömning av dina idéer och tankar. Kanske har du missat något eller kanske du kan få tips som gör dig ännu bättre…

Låt dig inte nedslås av ett negativt besked på din idé utan ta det med dig och gör om och gör bättre! Som entreprenör finns det alltid nya idéer att arbeta med och kanske din nästa är väldigt mycket bättre just nu! Jag har otaliga exempel på just detta där man kommit med en idé som inte varit gångbar men där man efter min inrådan istället kommit tillbaka med en ny och bättre idé… det kan du också!

Relaterat: Mer om bolagsfinansiering

Jag vill även ta upp det faktum att Sverige idag inte har några lån som ger dig lön och heller inte för din överlevnad utan du är helt utelämnad till att du får företaget att generera tillräckligt för att täcka dina kostnader även privat. Det är enligt min syn ett stort misstag av svenska staten att inte inse att man inte kan leva på luft under en uppbyggnadsfas men det är tyvärr dagens realitet. Vi på Business-remedy Associates kämpar för att få en ändring på detta genom ett första steg via EUs Micro-finance men dit är det en bit…

Min förhoppning är att vi skall få fler företag i Sverige och att du skall få den hjälp du förtjänar på vägen mot målet med eget företag och en strålande framtid! Ta därför hjälp och lyssna på råd men låt dig inte dränkas av goda råd från alla möjliga håll. Gör det du måste och gör det ”bra nog” men ha fokus på försäljning och framgång och inte akademisk perfektion!

Johan Olson, Senior advisor, Business-remedy Associates

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.