Niclas CarlssonRädslan för att delegera, bristen på ansvar för den egna hälsan och låg ambition är vanliga misstag inom entreprenörskap, enligt Niclas Carlsson, VD för Founders Alliance.

Att göra misstag är en del av utvecklingsprocessen, varje misstag ska ses som en tillgång för entreprenörer. Det är något att lära av, för att undvika att misstag ska växa sig större. Det kan helt enkelt ses som en kunskapsprocess och en stor tillgång i sitt företagande att våga göra misstag.

Sälja ut aktier

Ett vanligt misstag enligt Niclas Carlsson är att en del entreprenörer allt för lättvindigt säljer ut sina aktier i sina företag. Han säger att det är viktigt att behålla sina aktier så länge man kan för om man tänkt bygga ett stort företag, blir det svårt om man inte har dem kvar. Jag älskar ju mitt företag och därmed mina aktier och det är egentligen bara jag som kan sätta ett långsiktigt värde på dem, menar han.

Behålla kontroll och ansvar

Att tro att man är världsbäst på allt i hela bolaget och behålla kontroll i alla positioner, allt från receptionist till VD är ett annat misstag menar Niclas Carlsson. Problemet med detta är att man inte släpper fram någon annan och på så sätt kan de inte utföra sitt jobb som behövs göra, för de känner att de inget själva bestämmer. Men man måste ställa sig frågan; vill man driva ett tvåmannabolag när man är åttio, eller vill man driva ett tvåmiljonersanställdabolag när man är åttio, då måste man börja delegera säger han.

Låg ambition

Att i stället för att tänka stort och ha en ”visionary-plan”, en drömvision, har man bara en affärsplan. Att tänka största möjliga tanke och pressa den lite till för att se hur stort bolaget kan bli, det kräver ett stort fokus. Många entreprenörer vågar inte kombinera sin affärsplan med en visionärsplan menar Niclas Carlsson.

Samhällsnytta

Många entreprenörer är i sin lilla, lilla låda och jobbar, de glömmer bort att se meningen med företaget. Att beskriva samhällsnyttan, se i vidare perspektiv och se effekten det kommer att ha en dag, gör att det blir ett roligare företag att arbeta i. Kunderna ser det mer attraktivt och ditt varumärke blir kraftfullare. Så sätt ditt bolag i ett större samhällsperspektiv och uttryck den nytta som det tillför samhället, redan dag ett säger Niclas Carlsson.

Egen hälsa

Sist men inte minst, att man som entreprenör åsidosätter sig själv och inte tänker på sin hälsa. Du blir förkyld för lätt etc. och då blir du en dålig ledare, eftersom det signalerar att du har det tufft, och så tufft vill ingen ha det. Se till att ta ett personligt ledarskap och ta ansvar för din egen hälsa på vägen avslutar Niclas Carlsson
 
Sammanfattningsvis ser vi enligt Niclas Carlsson, att misstagen kan lära oss att behålla aktier, lära oss att delegera, våga tänka stort, se nyttan i det vi gör och sist men inte minst, ta hand om vår egen hälsa.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.