Nu kan man ju tycka att det begreppet är minst lika ”flummigt” och subjektivt som framgång. Det kan ju inte bara innebära ekonomi utan likaväl rikt på erfarenheter, upplevelser, känslor och mängder av annat som vi värdesätter. Som jag ser det kan vi dock förenkla det något genom att dela upp det i två stora kategorier: Yttre och inre faktorer.

Yttre är väl det som de flesta av oss har enklast att jobba med. Bo bättre,  klättra i karriären, ny bil, mer pengar, resor, någon att dela livet med och annat är ju så lätt att sätta upp som mål. Det är kvantifierbart, mätbart och känns underbart konkret att veta när man har uppnått det, eller hur?

Problemet är väl snarast att inget av de här sakerna gör att vi får det vi egentligen är ute efter.

Därmed inte sagt att det skulle vara något fel på att utbilda sig själv på strategier för ekonomiskt oberoende. Att ta 10% av allt du tjänar och investera det själv eller med någon du är övertygad kan göra det bättre än dig kommer tjäna dig väl i framtiden. Lägger du dessutom till hälften av alla ”oväntade” inkomster, vinster och bonusar i den potten går det snabbare än du trott till dina ekonomiska mål.

Samma är det med den personliga utveckling som behövs för att kunna bidra med mer värde till din omgivning. Läs böcker av dem som är bäst inom ditt fält, gå på kurser, var med på möten. Se till att kontinuerligt uppdatera dina kunskaper om hur vi människor fungerar och du kommer snabbt att avancera inom vilket område du än har valt. Ingen raketforskning direkt.

Men när det kommer till den känsla av harmoni, trygghet och lycka som vi alla vill leva med så stor del av tiden som möjligt så finns det inget att ”jobba på”. Faktum är att det nästan alltid är just vårt jobbande som blockerar det naturliga välmående som alltid finns inom oss. Snarare handlar det om en förståelse som gör att det blir självklart att det vi söker ligger under tankarna.

När den insikten trillar ner så upptäcker du att ekonomisk trygghet inte kommer från hur mycket pengar man har, utan snarare från vilka av våra tankar om pengar som vi tar mest på allvar. Att känslan av kärlek inte kommer från andra personer utan kan släppas lös från ditt inre utan en enda person i närheten. Med den förståelsen av de inre faktorerna blir det så mycket mer tillfredsställande att skapa allt det yttre.

För vårt inre välmående är verkligen som en av de där små dockorna med tyngd i botten som alltid ställer sig upp när knuffar på dem. I samma stund som vi ser bortom de tankar som håller "välmåendedockan" nere så ställer den sig upp igen direkt och vi mår bra igen oavsett våra yttre omständigheter...

Frågor på vägen:

  • Om alla jobb betalade lika mycket och tillräckligt för din önskade livsstil, vad skulle du helst jobba med då?
  • Om du visste att allt du tar dig för från och med idag inte kommer att leda till det önskade resultatet, vad skulle du ändå välja att göra för processen i sig skulle vara så rolig och tillfredsställande?
  • Om det för dig vore sant att det finns ett alltid närvarande hav av välmående under dina tankars ibland upprörda vågor, på vilket sätt skulle det förändra hur du ser på dig själv och din omgivning?
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.