seinfeldEn sak som slår mig i mitt jobb, är att man ofta missar mixen av personligheterna i en grupp. Oavsett om det gäller ledningsgrupp eller projektgrupper är det lika viktigt. När grupperna består av för många med samma profil går processerna långsammare och innehållet i besluten blir ofta väldigt likt från gång till gång.

De flesta i ledande befattning har gjort personlighetstester. Utfallet, dvs. vem Du liknar beror på vilket test man har gjort. Uttrycken är många och kanske blev du Svensson, Ambulans, Uggla eller röd i din test. Själv gillar jag att använda Djungelboken eller Seinfeld i stället. Eftersom jag tror att Ni som läser är lite till åren tar jag exemplet Seinfeld.

De fyra grunderna är vänlig, analytisk, utåtriktad och pådrivare och när vi kikar på Jerry, Kramer, George och Elaine så ser vi var de passar in mest. Stanna nu upp en liten stund innan du läser vidare och hitta dig själv, sedan resten av folket i din grupp, fuska inte!

Jerry är mest den vänlige, ställer alltid upp, vill att alla ska delta och att besluten skall tas av hela gruppen. Han sätter sig själv i sista rummet för konflikter är det värsta han vet.

Kramer, utan tvekan den utåtriktade och gillar att prata i JAG-form. Idéerna flödar hela tiden men han kommer aldrig till avslut eftersom han hela tiden har nya saker på gång.

George är den analytiske och är inte spontan. Han vill ha fakta, ser hela tiden faror och risker. Hatar brainstorming, varför ändra på saker när allt kan vara som det alltid har varit?

Elaine till slut är pådrivaren. Vill ha resultat, pekar med hela handen och lägger inte tid på en massa kringsnack.
Hon använder sin auktoritet som ett vapen för att driva saker dit hon vill.

Nu har jag beskrivit väldigt enkelt men fundera nu, finns hela Seinfeld gruppen hos er?
Av erfarenhet vet jag att 8 av 10 gånger är Elaine den person som ofta fattas i grupperna jag stöter på. Det tänks inte i dessa termer när det ska rekryteras och ibland anställer vi dem som är mest lika oss själva för det är enklast så.

Om vi nu ser en grupp med bara Jerrys profil, vad uträttas på deras möten? Förmodligen mycket fika, ryggdunkar, prat om barn, fritidsysselsättningar och vad som gjorts i helgen. Men några handfasta beslut tas sällan och protokollet ser ofta likadant ut efter varje möte!

Bara Kramer i en grupp blir lite som sketchen från ”Monty Python - Four Yorkshiremen”. Ingen lyssnar på den andre utan alla har fullt upp med sitt eget.

Nu till George och då har vi gruppen där man skjuter besluten framför sig hela tiden. Ingen vågar ta ett beslut för tänk om det blir fel...

Gruppen med Elaine driver resultatet av sina beslut utan känsla eller värme. Någon närmre tanke på de som ska utföra jobbet finns inte och vem vill jobba i en sådan grupp under en längre tid?

Så mitt tips är se till att våga sätt ihop mixen av alla dessa fyra i er grupp nästa gång det är dags för en organisationsförändring. Jag lovar att ni kommer fortare fram till era uppsatta mål.

Nyfiken på vem jag är av dessa fyra? Det vet både jag själv och de jag jobbat med. Cosmo Kramer, för övrigt också min personliga favorit i serien, han gillar sig själv i alla lägen.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
Urban Gattzén
2013-03-21 19:36
Tack Jenny ! Roligt att du gillade artikeln, ska försöka hålla mig i detta spåret. På onsdag kommer nästa då tänker jag ge lite klokheter från min Disney tid. /Urban
Jenny
2013-03-15 21:44
Roligt med en lättsam artikel som samtidigt träffar så rätt! Mer sånt 🙂
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.