Enligt den brasilianska föreningen för internetleverantörer, ABRINT, bytte X till att använda IP-adresser associerade med det amerikanska cybersäkerhetsföretaget Cloudflare, vilket gör det betydligt svårare för brasilianska myndigheter att blockera tjänsten.

Förra månaden beordrade Brasiliens högsta domstol att plattformen skulle blockeras i landet, efter att Musk vägrat att utse en juridisk representant i Brasilien och inte infört restriktioner mot vissa användarkonton som spridit desinformation och hatpropaganda. Trots detta vaknade många brasilianska användare upp till att X återigen var tillgängligt, vilket skapade spekulationer om att förbudet hade lyfts, det rapporterar Bloomberg.

ABRINT förklarade senare att plattformens förändringar, som innefattar användning av IP-adresser som delas med andra legitima tjänster såsom banker och stora internetplattformar, försvårar blockeringen av X utan att påverka andra viktiga tjänster. ”Det gör det mycket mer komplicerat att blockera appen,” sade organisationen i ett uttalande.

Talesperson för X uppgav att tillgången till plattformen för brasilianare var "oavsiktlig och tillfällig" och att företaget fortfarande förväntar sig att plattformen återigen kommer att bli otillgänglig i landet inom kort. Samtidigt pågår dialoger med den brasilianska regeringen för att försöka återvända till den brasilianska marknaden.

Brasiliens telekomregulator, Anatel, meddelade att de fortsätter att övervaka högsta domstolens blockering och rapporterar direkt till domstolen. Samtidigt avböjde Cloudflare att kommentera händelsen.

Högsta domstolens domare Alexandre de Moraes, som leder en kampanj mot falska nyheter och hatpropaganda på nätet, försvarar förbudet som nödvändigt för att skydda det digitala rummet i Brasilien, medan Musk framställt det som ett hot mot yttrandefriheten.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.