Här är några exempel som ser extra ljusa ut.

Hälso- och sjukvård

I Sverige har vi brist på utbildad vårdpersonal och det innebär att rekrytering och uthyrning av denna grupp kan vara lukrativ. Även ”digital vård” tros öka där appar och smarta plattformar kommer att spela en allt större roll. Äldrevården är med eftersatt och behovet kommer att öka i takt med att 40-talisterna kräver mer och bättre vård.

E-handel

Dels har Corona påverkat detta då kunder undviker fysiska butiker, men det är även en trend som pågått under lång tid där det blir allt mer självklart att beställa online. Drönarteknik kommer också förbättra frakt och leverans vilket förändrar synen på vad som går att beställa online.

Onlineutbildning

Högskolor och universitet tappar i status då många av dem har blivit politiserade där aktivism ofta bedrivs istället för värdeskapande lärande. Högre studier på dessa institutioner är inte längre en självklar fördel att ha med på sitt CV.

Här finns en stor potential för de som vill skapa utbildningar och kurser online.

Säkerhet

Med rådande läge i Sverige kommer vi troligen få se ett ökat behov av säkerhetstjänster, vaktbolag och även teknisk utrustning för övervakning och larm. Gated communites, alltså inhängande bostadsområden, kommer också bli allt vanligare om den negativa trenden av ökat våld inte bryts.

Rekrytering och HR

Rätt kompetens är avgörande för ett företag och trots hög arbetslöshet ser vi att företag har problem med att rekrytera kompetenta medarbetare. När man väl har hittat rätt nyckelpersoner är det också viktigt att behålla dessa genom att erbjuda en arbetsplats och arbetsmiljö som ger allt det där extra utöver en lön. Matchning av kompetens och hur man maximerar utfallet kommer således vara eftertraktat under lång tid framöver.

AI och Teknik

Denna är given. I detta klipp går futuristen Bernard Marr igenom de främsta techtrenderna mellan 2020 och 2030.


Se även: 10 affärs- och ekonomitrender för 2024 enligt The Economist


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.