Här är sammanfattningen från trendspanarnas lista.

1. Centralbanker inklusive USA:s Federal Reserve börjar sänka räntorna i takt med att prishöjningarna dämpas. Med den globala inflationen på 5 % förblir dock konsumenterna sparsamma.

2. I ansträngningarna att bromsa klimatförändringarna stiger konsumtionen av förnybar energi med 11 % till en ny topp. Men fossila bränslen står fortfarande för över fyra femtedelar av energikonsumtionen.

3. Kostnader för IT ökar och stiger med cirka 9 %. Artificiell intelligens (AI) skapar hype men ger små intäkter och mycket granskning.

4. Gapet mellan den infrastruktur som världen behöver, och vad den får fram, uppgår till 3 biljoner (tre tusen miljarder) dollar. För att täppa till sitt infrastrukturhål ökar Asiens fasta bruttoinvesteringar med 4 %.

5. Intäkterna inom reklambranschen ökar med 5 %, tack vare USA:s presidentval och stora sportevenemang såsom OS i Paris. (Notera att det är tveksamt om just detta påverkar den svenska marknaden.)

6. Internationell turism ökar trots geopolitisk och ekonomisk osäkerhet och skapar rekordintäkter på 1,5 biljoner dollar. Detta drivs på av höga priser och reslust efter pandemin.

7. En värld med en åldrande befolkning spenderar mycket på hälsa. Ungefär en av tio personer är 65 år eller äldre och hälso- och sjukvården för denna grupp utgör en tiondel av den globala BNP:n.

8. USA spenderar 886 miljarder dollar på försvar, genom att stödja Ukraina och stå emot Kina – vars grannar, inklusive Japan, Taiwan och Filippinerna, också stärker deras försvar.

9. Allt fler elfordon säljs, pådrivet av statliga stöd. En av fyra nya bilar är en elbil, där mer än hälften av dessa säljs i Kina.

10. När 60 % av de amerikanska företagen tillåter anställda att arbeta hemifrån, står en femtedel av kontoren tomma. EU:s mindre avslappnade arbetsgivare kommer att behålla sin vakansgrad på 8 %.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2023-12-14 07:56
Tidningen THE ECONOMIST ägs av en sammanslutning av de familjer som äger/ kontrollerar västvärldens centralbanker/globaslister. Kort sagt de är nationernas och befolkningarnas västa fiende som bla ligger bakom pandemi nedstängningen och covid vaxxerna som innan 2026 totalt kommer ha märdat ca 30% av världens befolkningar i alla åldrar Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.