Somliga snyltar och snattar, även när det gäller varumärken. Att dra fördelar av någon annans goda renommé är inte ovanligt, det kan vi tyvärr konstatera. Du kan undvika att bli utsatt genom ett varumärkesskydd.

Ett skyddat varumärke bekräftar företagets värde och att människan bakom det har en genomtänkt strategi. Att bygga sin företagsidé på ett oskyddat varumärke är sårbart och kan bli kostsamt. När du står i startblocken med ditt företag är det extra viktigt, genom ensamrätten som skyddet ger köper du dig tid att utveckla verksamheten i lugn och ro. Samtidigt har du fått en indikation om att du inte inkräktar på någon annans registrerade rättighet.

Varumärkesskydd öppnar upp för affärsmöjligheter

Varumärkesskyddets uppgift är inte enbart ett sätt att hålla konkurrenter på avstånd, det är även en god investering som ökar värdet på verksamheten. Genom aktivt och medvetet arbete med varumärket skapas mervärden i företaget som får affären att växa och det i sin tur leder till expansionsmöjligheter. Varumärket är det som särskiljer företaget och dess erbjudande från konkurrenter. Hur kan vi annars skilja ett företag från ett annat? Förr i tiden fanns det bara en ”Knota-Pelle i Hede” som sålde ostkaka. Nu kan du köpa den i vilken affär som helst, kanske till och med utanför Sveriges gränser. På så sätt styr kunden marknaden och företaget behöver ett tydligt kännetecken så att kunden kan återkomma.

En varumärkesregistrering är en förhållandevis billig investering och försäkring. Genom registreringen försäkrar du dig om att inte inkräkta på någon annans rättighet samtidigt som du själv är väl förberedd mot potentiella attacker. En varumärkesregistrering gäller i tio år från och med registreringsdagen, den kan förnyas vart tionde år i oändlighet. Om ansökan görs digitalt genom Patent- och registreringsverkets webbplats prv.se kostar ansökan 1 500 kr.

Vill du skydda ditt varumärke?

PRV är den myndighet i Sverige som hanterar frågor om immaterialrätt – det vill säga patent, varumärkesskydd, designskydd och upphovsrätt. Mer information om de olika skyddsformerna finns på www.prv.se

Ställ en fråga direkt till PRV som expert inom patent och varumärkesskydd

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.