Det var under sommaren 2007 som Middagsfrid startades av Kicki Theander, vars affärsidé var att minska vardagsstressen för barnfamiljer. Vid starten fanns det endast en produkt; den stora matkassen vilket var fem middagar för fyra personer. Då var det enkelt nedskrivna recept helt utan illustrationer. Sedan dess har verksamheten utvecklats med julspecial, möjlighet att beställa tilläggsprodukter, fruktkasse, fredagsmys med mera.

- Vi produktutvecklar hela tiden. Exempelvis under juni månad grillanpassar vi kassarna för att folk inte ska pausa sin matprenumeration för tidigt på sommaren, säger Kicki Theander.

Uppfinns hjulet på nytt hela tiden, är det enbart nya recept som skapas kan man undra. Nej, så är det inte. Befintliga recept modifieras, kortas ner och förenklas. Sedan knopas de ihop till fullständiga genomtänkta menyer – kött, fisk, fågel och vegetarisk. Middagsfrid har ett välplanerat flöde så att kunderna, även de som har matleverans varannan vecka, ska få en bra variation på sin meny. Färg, form, fibrer.

Affärshemligheter och ständig utveckling

I botten har Middagsfrid en varumärkesregistrering men de viktigaste immateriella tillgångarna finns i den unika kunskapen. Det är genom den som hon lyckats etablera konceptet ibland annat Tyskland, Belgien, Danmark och Norge.

- Vi har många affärshemligheter, berättar Kicki Theander. De största är vad vi betalar för maten, hur vår mat packas, vårt kundregister och vilka åkerier vi samarbetar med.

Att vara aktsam med företagets affärshemligheter har hon lärt sig successivt genom erfarenhet. En konkurrent plagierade kundcitat ordagrant och hela menyer har kopierats och levererats som konkurrentens egna. Andra tillgångar Middagsfrid har är den gedigna bild- och receptbank som byggts upp under åren.

Middagsfrid har utvecklat ett koncept som återanvänds i andra länder. Det har till stor del varit möjligt genom företagets hemligheter hanterats aktsamt. Specialutvecklade system återanvänts när verksamheten ska byggas upp i ett nytt land. Den nationella entreprenören hyr in sig i Middagsfrids utvecklade koncept genom olika betalningsmodeller men där en betydande start-up fee brukar ingå.

- De kommer snabbt upp på banan och vi ger dem stöd under resans gång i utbyte mot ett delägarskap. En win-win-situation, avslutar Kicki Theander.

Kunskapstillgångarna vilar på varumärket

Vägen till framgång är oftast inte rak. Kunskaper tillkommer allt eftersom. Några tips på vägen:

  • Registrera ditt varumärke. Överväg vilka länder du kan tänkas etablera verksamhet i och sök skydd där.
  • Kontrollera att domännamn finns tillgängliga och se till att de går ihop med varumärket.
  • Hur fungerar varumärket på den internationella marknaden?
  • Var rädd om dina företagshemligheter och använd dem som affärsverktyg.
  • Genom att vara lyhörd skapar du positiva associationer kopplade till din affärsverksamhet.

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.