Vill du förlänga din livslängd? En banbrytande studie som involverat hela 719 147 individer tyder på att följa dessa åtta vanor kan vara nyckeln till ett längre liv. Faktum är att studien pekar på att kvinnor som följer dessa råd kan lägga till 21 år i snitt till sin livslängd och för män så mycket som 24 år.

Ju äldre man blir kommer vanligtvis insikten att pengar har mindre betydelse, men tid däremot, det är värdefullt.

Xuan-Mai T. Nguyen som är författare till studien betonar de vinster som kan uppnås genom att bara anta en eller några av dessa livsstilsfaktorer:

Vi blev verkligen förvånade över hur mycket man tid man kunde tjäna genom att börja med en, två, tre eller alla åtta livsstilsfaktorer. Våra forskningsresultat tyder på att en hälsosam livsstil är viktig för både folkhälsan och personligt välbefinnande. Ju tidigare desto bättre, men även om du bara gör en liten förändring i 40-, 50- eller 60-årsåldern är det ändå fördelaktigt.

Uppgifterna som samlades in från medicinska frågeformulär och register mellan 2011 och 2019 presenterades vid det årliga American Society for Nutrition-mötet.

Här är de åtta vanorna, rangordnade från den mest effektiva, för att förlänga livet:

1. Att skapa och behålla positiva sociala relationer. Faktum är att en av de längsta studier som pågått i över 80 år pekar tydligt på vikten av starka och bra relationer till andra människor. Det skapar lycka, vilket förlänger livet.

2. Lär dig hantera stress. Läs mer om stresshantering.

3. Undvik överdriven alkoholkonsumtion. Att dricka alkohol då och då är inga problem, vissa studier visar till och med att det kan finnas hälsofördelar. Men stora mängder och ofta påverkar hälsan negativt.

4. Upprätthålla en balanserad kost. Kommentar: Råden om vad man ska äta haglar och inte sällan kommer ny forskning som motsätter sig det som alla experter rekommenderade bara ett år tidigare. Men några saker bör man kunna förhålla sig till: Undvik fabrikstillverkat mat och fetter och ät istället naturlig mat som människan ätit under tusentals år. Att hantera blodsockret med rätt kost har också stora hälsofördelar.


Precis som inledande bild är denna med skapad av AI. Den får namnet "man, muskler, grönsaker". Nyckelord som AI fick för att ta fram bilden var "hälsosam livsstil". Väldigt underhållande faktiskt.

5. Praktisera god sömnhygien. Regelbunden sömn och bra sömnrutiner är viktigt. Kommentar: För många hjälper det att tillföra en rejäl dos (300-400mg) magnesium av bra kvalitet precis innan läggdags. Det är naturligt och effektivt och kan även ta bort krypningar och kramper i exempelvis benen som många upplever under natten.

6. Delta i regelbunden fysisk aktivitet. Regelbunden motion främjar allmänhälsan och välbefinnandet, samt stabiliserar blodsockret.

Relaterad läsning: Hur du förbättrar ditt minne, får ökat fokus och mental styrka på bara 6 minuter

7. Avstå från opioidanvändning. Kommentar: Denna punkt finns troligen med då det pågår en opioidkris i USA sedan flera år tillbaka. Denna har förkortat livet på hundratusentals människor. Det betyder alltså inte att man aldrig kan ta smärtstillande morfinpreparat, men att vara försiktig då det är lätt att fastna i ett beroende när läkare alltför lättsamt skriver ut fler piller.

8. Avstå från rökning. Rökning har länge varit kopplad till en rad olika hälsoproblem och kan minska din livslängd avsevärt.

Beräknad inverkan på val av livsstil


Bilden visar hur stor inverkan olika antal hälsosamma livsstilsförändringar har på mäns livslängd, jämfört med män som inte gör någon förändring. Att göra fler hälsosamma livsstilsförändringar i en yngre ålder är associerat med de största vinsterna i livslängd, men att bara anta några förändringar kan medföra betydande vinster.

Det är värt att notera att dessa vanor korrelerar med längre liv, men det är inte bekräftat om de direkt orsakar det. Att anta förändringarna innebär dock ingen risk och mycket tyder på att livsstilsförändringarna kan förhindra framtida sjukdomar som förkortar livet.

Det är aldrig för sent att anta en hälsosam livsstil," menar Nguyen.

Se även: Så fungerar avdrag för friskvårdsbidrag i företaget


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2023-08-28 09:28
Bilderna räcker för att visa hur man gör för att bli lycklig.
Magrutor efter 50, bryggkvällar med fruktsallad och hyfsat fruntimmer.
Jobbar på ettan, brygga nära ekvatorn saknas fortfarande, frukt är nästan gratis (där), kvalificerad fru är införskaffad.
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.