Avdrag #6

Kostnader för de anställdas motion och friskvård är normalt avdragsgilla. Om friskvården är av enklare slag kan den räknas som en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. Det kan exempelvis vara enklare former av massage.

Personalvårdsförmåner som motionsaktiviteter är avdragsgillt. Du kan exempelvis köpa ett årskort på ett gym och dra av detta i företaget. Men, skattefriheten förutsätter att förmånerna erbjuds samtliga anställda och att motionsformen är av enklare slag och av mindre värde. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att också dyrare sporter som exempelvis golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, så har inte tidigare varit fallet. Läs mer här.

Kommentar om avdraget

Om du istället hade köpt ditt årskort på gymmet med din egen lön, hade du ju först fått betala kommunalskatt och arbetsgivaravgifter innan du betalar gymkortet. Nu slipper du det givetvis genom att medlemskortet är avdragsgillt i företaget. Således kan du lyxa till det istället och köpa ett årskort på ett dyrt gym och du betalar ju således i praktiken inte mer än ungefär hälften med dina privata pengar jämfört med om du betalat gymkortet med lön.

Högsta förvaltningsdomstolen har förklarat att ett friskvårdsbidrag på 6 500 kr inte är en skattefri förmån (se Skatteverkets rättsfallskommentar HFD, mål nr 6561-18, skatteplikt för friskvårdsbidrag, HFD 2019 ref. 33). Förmånen anses inte vara av mindre värde och slutsatsen är att beloppet i sin helhet är att jämställa med skattepliktig lön. Detta gäller oavsett om de aktiviteter som bidraget bekostar i sig kan anses vara enklare slag av motion och annan friskvård. Domen innebär ingen ändring av Skatteverkets tillämpning att ett skattefritt friskvårdsbidrag som högst kan uppgår till 5 000 kr per år. Om friskvårdsbidraget överstiger 5 000 kr är beloppet skattepliktigt i sin helhet och det är inte möjligt att dela upp friskvårdsbidraget mellan skattefri respektive skattepliktig del. Läs mer här.

Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren således mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5000 kronor per år. Detta är ett totalbelopp som gäller den anställdas utgifter för både motion och annan friskvård. Läs mer här.

Obs! Friskvårdsbidrag för enklare slag av motion och friskvård om 5000 kr inklusive mervärdesskatt, gäller givetvis per år och per anställd.

Observera dock att friskvård inte är avdragsgillt för enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare, eftersom de inte räknas som anställda. Detta är en nackdel med företagsformerna enskild näringsverksamhet och handelsbolag jämfört med aktiebolag.

Här är en lista på Skatteverkets hemsida om vilka friskvårdsaktiviteter som är avdragsgilla respektive inte avdragsgilla.

Obs #1! Om en arbetsgivare tillhandahåller flera motions- och friskvårdsförmåner som tillsammans kan anses överstiga mindre värde ska förmånerna anses skattepliktiga i sin helhet.

Obs #2! Skatteverket anser att en motions- eller friskvårdsaktivitet som kostar mer än 1 000 kr inklusive mervärdesskatt för ett enstaka tillfälle normalt inte kan anses som en aktivitet av enklare slag och mindre värde. Läs mer på SKV.

Du kan läsa en fördjupning i ämnet motion och annan friskvård i Skatteverkets rättsliga vägledning, läs här.

Läs även om friskvårdsbidrag i vår artikel: 5 särskilda skatteplaneringstips utifrån rättspraxis

Avdrag #7: Representation

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.