Att jobba hemifrån innebär fördelar och är ofta ekonomiskt försvarbart då kostnader för resor och kontorsplats blir betydligt lägre. Det finns också en del avdrag för hemmakontor som är möjliga. Men det finns fallgropar med att arbeta hemifrån. Här har du flera vanliga hinder, en lista med jobb eller uppdrag som passar att sköta från hemmakontoret, plus att du får en lista med bra verktyg, appar och program som hjälper dig med att prestera och ligga på topp - de hjälper dig att lyckas med ditt jobb.

19-lista med jobb du kan sköta hemifrån

 • Copywriter: Skriv artiklar, blogginlägg, och marknadsföringstexter och ta hjälp av AI. Marknadsför dig och kontakta företag som kan tänkas behöva dina tjänster.
 • Sociala medier konsult: Hjälp företag att hantera och marknadsföra på sociala medier. Passar för distansarbete.
 • Översättare: Använd din språkkompetens för att översätta komplexa texter som kräver mänsklig insats. Passar bra hemma och som frilansare.
 • Tolk: Erbjud tolktjänster online via plattformar som Skype eller Zoom.
 • Illustration och grafisk design: Skapa design och illustrationer på distans, med möjlighet att använda AI-verktyg.
 • Kursledare: Håll kurser online via till exempel Zoom, Google meet, Microsoft Teams eller annat lämpligt program. Få andra sajter, bloggar och influensers att marknadsföra din kurs så delar ni på intäkterna.
 • Programmering och webbutveckling: Arbeta var som helst med internetanslutning.
 • Virtuell assistent: Erbjud en mängd tjänster som administration och kundtjänst på distans.
 • Bloggare: Skriv och underhåll din egen blogg eller uppdatera företagsbloggar; möjlighet till inkomster vid sidan eller heltidsinkomst genom sponsrade inlägg.
 • SEO-specialist: Optimering av webbplatser för bättre synlighet i sökmotorer, ett relevant och efterfrågat distansjobb.
 • Affiliate marknadsföring: Hantera affiliatelänkar och kampanjer, både på egen webbplats och för kunder.
 • E-handel med dropshipping: Driv en webbutik och hantera försäljning och marknadsföring på distans. Dropshipping innebär att du inte ens har ett eget lager utan att någon annan sköter frakt.
 • Försäljning: Bedriv telefonförsäljning eller andra försäljningsaktiviteter från var som helst.
 • Kundtjänst: Sköt kundtjänst för företag från olika platser, med flexibla arbetstider.
 • Mötesbokning: Boka möten och hantera kundkontakter från hemmakontoret.
 • Språklärare: Undervisa i språk online, ett populärt val i många asiatiska länder.
 • Reseskribent: Skriv researtiklar och sälj bilder från dina resor; idealiskt för digitala nomader.
 • Fotograf: Sälj dina bilder på olika plattformar online. Ute i världen finns det alltid någon som just nu söker bilder från en plats likt den du bor på.
 • Bokföring och redovisning: Hantera ekonomi och redovisning för klienter på distans.

Det finns oändligt med jobb som är perfekta att sköta hemifrån, detta vara bara några exempel.

9 tips för att jobba hemifrån

De flesta företagare, konsulter och anställda som jobbar hemifrån ramlar i en eller annan fallgrop, men kom ihåg att de är inte bottenlösa, det går att ta sig upp.

Läs dessa nio tips så är du bättre rustad.

1. ”Jag är ju ändå hemma”

Berätta för din familj, omgivning och dig själv att du nu är på jobbet, fast du är hemma. Precis som på vanliga arbetsplatser har du fikaraster och lunch men resten av tiden ska du faktiskt jobba. Att ta hand om tvätten får du göra efter arbetsdagens slut. Familjemedlemmar kan ibland ha svårt att förstå detta, särskilt om de är i skolan eller iväg och jobbar. "Du är ju ändå hemma". Här är det viktigt att förklara så det inte blir missförstånd.

2. ”Ingen arbetsplats att gå till”

När du jobbar hemifrån behöver du en plats för pärmar, avtal, bokföring och kundpapper. Bäst är ett kontorsrum eller eget skrivbord och när du är där, är du på jobbet. Har du inte kontor eller skrivbord, skaffa en bärbar låda för arbetssakerna – då skapar du arbetskänsla när du öppnar lådan, även om du sitter vid köksbordet.

3. ”Ostrukturerade dagar och glömska”

Att jobba hemifrån innebär att det inte finns kollegor som påminner dig om aktiviteter. Du måste komma ihåg och planera allt själv. Passa på att under frukosten noterar de punkter du måste få klara under dagen – men bara dessa. Då blir det en hanterlig och översiktlig lista. Grovplanera en gång per vecka och när du får in nya uppdrag. Notera direkt i kalendern när nya uppgifter ska vara klara. Använd gärna en kalender i datorn eller mobilen för då kan du skapa påminnelser som fungerar som din kontorsassistent och påminner om kundsamtal, möten och arbetsuppgifter. Följ din planering, det är viktigt när du jobbar hemifrån, särskilt om du har svårt att fokusera.

Missa inte: Så skapar du ett kreativt kontor hemma med bra arbetsrutiner

4. ”Inga kollegor att bolla med”

När man jobba hemifrån kan det vara bra att gå med i ett nätverk. Självklart är det en fördel om du kan träffa personerna i nätverket men det är inte nödvändigt – webbgrupper och forum fungerar också. Hitta minst två nätverk för att underlätta ditt arbete hemifrån – ett affärsnätverk och ett branschnätverk. Affärsnätverk är till exempel den lokala företagsföreningen. Vissa nätverk tar ut en årsavgift men oftast kan du besöka dem som gäst till en början. Många branschnätverk finns på webben och har egna forum vilket gör dem till utmärkta bollplank för snabba frågor och diskussioner.

5. ”Hemmalokalen passar inte för möten”

Att ta emot kundbesök hemma blir för personligt och det blir lätt mer fokus på dig som privatperson än på ditt företag. Ta en tur i din omgivning och se om det finns ett café, en restaurang eller annan mötesplats där du kan träffa din kund och helst sitta lite avskilt. I Stockholm dyker det upp fler och fler caféer och konferensanläggningar som hyr ut plats för kundmöten på 1-2 timmar. Att låna kontorsrum kan också fungera – hör med dina nätverk.

Onlinemöten fungerar också så klart för att göra affärer, sälja och jobba tillsammans med kollegor och affärspartners.

6. ”När soffan lockar”

Att jobba hemifrån kan upplevas ineffektivt. Har du suttit med tråkiga kundsamtal eller problem kan det vara lätt att ge sig en extra paus i soffan. Kanske känner du även att du måste försvara din arbetsdag för familjen eller dig själv. Ett bra hjälpmedel då är tidsspårning (Time tracking). Ta reda på vad du gör under dagen. Anteckna eller låt ett dataprogram spåra vad du gjort. Kolla sedan över statistiken per dag eller vecka. Bli inte förvånad om du upptäcker att du egentligen är effektiv!

7. ”Ensamheten och tråkig miljö”

Att jobba hemifrån under längre perioder och kanske under övrig tid med bara sitta hemma kan resultera i att du tappar din entusiasm och ditt humör. En lösning är att hyra eller låna kontorsplats någon dag per månad eller vecka eller spendera en dag på biblioteket eller ett café. Känner du flera företagare som med arbetar hemifrån? Bjud in dem också. Planera i förväg vad du ska jobba med så att du kan sätta igång och jobba direkt.

Se även: Tips hur du lyckas som frilansare

8. ”Begränsad support och resurser”

Mycket som finns på ett vanligt kontor finns inte i ditt hem. Var kan du kopiera och skriva ut? Vilken utrustning behöver du under ett kundmöte – dator, projektor och tillgång till Internet?  Vem kan ge dig IT-support? Se över dina behov i förväg och gör en lista på var du får tag i det du behöver. Kontorsplatser erbjuder ofta skrivare. För backup och fillagring finns flera bra så kallade molntjänster. Se länkar med tips på verktyg nedan för dig som arbeta hemma på distans.

9. ”Tristess”

Du måste ha roligt och gilla det du gör annars är risken stor att du kommer att misslyckas. Även om kontoret bara är steg bort från ditt kök och sovrum betyder det inte att du alltid ska gå till ”hemmakontoret”. Leta upp seminarier, föreläsningar, mässor eller utställningar för att komma hemifrån en stund. För även om nyföretagare ofta behöver jobba mer än 40 arbetstimmar på en vecka betyder det inte att du ska” bosätta dig på jobbet”. Ett tips! Vill du jobba hemifrån och tjäna pengar online? StockBlogs listar flera konkreta tips.

Jobba hemifrån-verktyg som underlättar

Planering:

Microsoft Outlook Kalender eller kör Thunderbird som är Mozillas gratisverktyg och lägg till kalender.

Google Gmail & Kalender

Nätverk:

BNI - Business Network International

Tidsspårning/timetrackers:

Toggl.com

Timecamp

Timelog

Blikk

Sök:

Duckgogo - ett alternativ om du har svårt att hitta med Google sök

Jobba tillsammans - samarbeta:

Trello

Asana

Ayoa

Molntjänster:

Dropbox - Lagring och delade mappar

Canva - skapa presentationer online

Sendbig.com - skicka stora filer (upp till 30gb gratis)

Sprend.it - Skicka stora filer

Google Workspace (tidigare Google Apps) - Online system med mängder av program  inklusive epost, kalender, fillagring


Detta är ett urval av verktyg och hjälpmedel arbete hemifrån. Vilka använder du? Tipsa i kommentarsfältet nedan.

Läs vidare: 16 knep hur du behåller fokus hemma under distansarbetet


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.