Distansarbete, flextider och hybridarbete har blivit alltmer vanligt men det är inte bara fördelar och många upplever att det sociala och brist på kontakt med kollegor kan vara påfrestande. Det finns också fallgropar med distansarbete där de vanliga rutinerna man har hemma lätt kan ta över och då riskerar jobbet att hamna efter.

Här har du en rad knep du kan ta till för att bibehålla arbetstempot vid distansarbete och till och med prestera bättre än om du hade jobbat på ett kontor tillsammans med kollegorna. Flera av tipsen har även vetenskapligt stöd.

Nu gör vi distansarbetet till en dans på rosor.

Guide för distansarbete - så presterar du på topp

1. Ta en paus

Under distansarbete är detta en viktig sak som är lätt att glömma bort när deadlines stressar och möten efter möten radar upp sig. Studier visar att den som tar korta regelbundna pauser under distansarbetet klarar arbetsdagen bättre. Det kan räcka med några minuter varje hel- eller halvtimme. 

Känner du dig extra trött en dag, kanske på grund av dålig sömn, kan en power nap vara precis det du behöver. Den bör vara mellan 5–30 minuter och kan variera beroende på person och hur trött du känner dig. Men viktig här att inte gå ner i djupsömn. Känner du dig osäker är det smart att sätta larmet på 30 minuter men för den som tar en power nap regelbundet behövs det knappt. Forskning visar att en 20 minuters power nap stärker förmågan att prestera resten av dagen. Korta och regelbundna pauser är med andra ord guld för att prestera när du distansarbetar.

2. Ljudlös mobil

Att ha i gång sin mobil kan vara nödvändigt beroende på vad man jobbar med, men kan du stänga av ljud och vibrationer från sociala medier, sms, mejl och andra notifikationer är det en bra idé.

Multitasking fungerar nämligen inte och varje gång du avbryts tappar du fokus och får svårt att hamna i ett läge där arbetet bara flyter på av sig själv, det man kallar ”flow”.

3. Undvik sociala medier

Och även om det är bra att ta en paus från arbetet finns det bättre sätt att pausa på än att kolla vad som hänt i sociala medier. Algoritmer och AI jobbar ständigt för att få dig beroende av just deras plattform. Stå emot.

4. Klä dig för framgång

En fördel med att arbeta hemifrån eller på distans är att ingen märker hur du ser ut och klär dig. Om du inte håller onlinemöten med webbkamera vill säga. Men forskning visar att de kläder vi har på oss påverkar hur vi mår och hur vi tänker. Så mysbyxorna och pyjamasen bör nog bytas ut. Och kanske är det värt att ta på kavajen nästa gång du har ett viktigt möte eller ska avsluta en affär, även om mötet bara sker över telefon.

Relaterad läsning: Hur du klär dig för framgång

5. Bakgrundsmusik, men rätt sort

Att spela musik i bakgrunden under ditt distansarbete kan bidra till ökad produktivitet och fokus menar vissa forskare. Men all musik fungerar inte. Klassisk musik, ljud från naturen, filmmusik och annan gärna instrumental musik är att föredra. Annars kan hjärnan vandra i väg och börja lyssna på texten och nynna melodier.

Mozarteffekten är omdiskuterad men den säger att inlärningsförmågan och prestationsnivån ökar när man lyssnar på viss typ av klassisk musik.

Relaterad läsning: Lär dig ett nytt språk varje dag - om klassisk musik och inlärning

6. Måla och inred ditt hemmakontor

Det finns forskning som pekar på att färger påverkar vårt humör och vår förmåga att prestera. Enligt färgpsykologin kan vissa färgnyanser öka produktiviteten vilket kan vara bra för den som vill jobba hemifrån och prestera på topp under tiden distansarbetet varar. Kanske är det dags att ta fram målarburken eller beställa nya tapeter till ditt hemmakontor?

Blått sägs minska stress.

Gult kan vara bra för en kreativ kick.

Grönt upplevs lugnande av många.

Grått och andra neutrala färger kan passa extra bra i ett hemmakontor.

Läs mer om hur färger påverkar här.

Missa inte: 7 tips med inspiration hur du inreder kontoret så dina medarbetare vill flytta in

7. Rätt rumstemperatur

En del föredrar varmt, andra lite svalare. Men en studie visade att när de höjde temperaturen på ett kontor från 20 till 25 grader, minskade antalet skrivfel med 44 %, samtidigt som produktiviteten ökade med 150 %.

Det kan bero på att kroppens energi kan gå till hjärnan i stället för att hålla kroppen varm.

8. Skriv att-göra-listor

Distansarbete kräver också planering, precis som allt annat arbete. Att skriva ner vad du ska göra, gärna kvällen innan, är en smart rutin och ett enkelt sätt att förbättra resultatet på. Prioritera det viktigaste först och det du inte hinner med på listan förs över till nästkommande dag.

Att skriva listor passar inte alla personlighetstyper och arbeten, som till exempel jobb som kräver kreativitet framför att lösa en rad uppgifter. Men testa, för många innebär detta knep en stor skillnad.

9. Distansarbete kräver tekniska lösningar

Det finns massor av teknik, appar och program för att underlätta arbetet. Här är en lista på bra verktyg för den som arbetar på distans från hemmakontoret.

10. Släpp in ljuset

Att få in lite solljus under arbetsdagen kan göra underverk, särskilt under det mörkare halvåret. En forskningsstudie visade att 70% av arbetsstyrkan blev mer produktiv om det kom in naturligt ljus i lokalen. Så dra undan gardinerna så långt det går.

Lampor ska heller inte underskattas och det finns bra ljusarmaturer för kontoret eller arbetsplatsen som skapar ett varmt sken som kan göra dig piggare och mer välmående. Distansarbetet blir så mycket lättare då.

11. Kläm in ett träningspass

Att träna är bra för både kropp och knopp. Kanske till och med det mest effektiva sättet att öka kreativiteten, energinivån, ditt välmående, självförtroendet och prestationsförmågan. Även om det är oslagbart att öka pulsen rejält under 30–60 minuter, så ska det inte underskattas vad en snabb, kort promenad på 10–20 minuter kan göra för hjärnan. Även inlärning och minne förbättras med fysisk aktivitet. Under tiden ett distansarbete pågår kan det vara lätt bli stillasittande mycket då man inte blir medryckt av medarbetare på kafferaster och annat. Då är fysisk aktivitet som luft för lungorna, bokstavligen.

Relaterad läsning: Hur du förbättrar minne och fokus på bara sex minuter

12. Dofter som påverkar humöret

Ett kanske något oväntat sätt att behålla fokus under dagen är att tända doftljus eller sprida eteriska oljor för att förändra hur ditt hemmakontor doftar. Forskning visar att vissa dofter kan hjälpa till att bekämpa mental trötthet, öka ditt minne och stimulera koncentrationen.

Beverley Hawkins som jobbar med aromaterapi tipsar om följande sex dofter som kan passa ditt kontor: Pepparmynta, lavendel, jasmin, eukalyptus, citron och rosmarinolja. En annan forskningsstudie pekar på att doft av kanel och pepparmynta gör dig mer alert och på bättre humör.

13. Passa på att jobba när du känner flow

Ett annat sätt att öka din produktivitet är att arbeta när du känner dig som mest pigg och engagerad. Är du en morgonmänniska? Dra nytta av de tidiga timmarna innan telefon och mejl börjar störa. 

Morgonstund har guld i mund. Men inte för alla.

Är du mer av en kvällsmänniska? Ta då tag i att-göra-listan när andra redan har lagt sig.

Lästips: 18 spännande distansarbeten du kan sköta från vilken plats i världen du vill

14. Distansarbete kräver struktur och arbetsschema

Många upplever att det är enklare att ha ett schema att arbeta efter. Till exempel att mellan klockan 9–11 på förmiddagen ska jag jobba med att ringa säljsamtal, skriva på en utbildning, eller vad det nu må vara. Testa att sätta upp en struktur, håll dig till den och utvärdera sen om det verkar vettigt att fortsätta med upplägget.

15. Distansarbete kräver regelbundna onlinemöten med kollegor

Det svåraste för många som jobbar på distans är att det sociala drabbas. Småprat med kollegor och lunch tillsammans är inte bara trevligt, det ger även en möjlighet att hjälpa varandra med arbetsuppgifter och att lösa problem. Den som är extrovert får också energi genom fysiska möten med andra.

Men det går, åtminstone till viss del, att lösa distansutmaningen genom att ha möten online med webbkamera så ni ser varandra. Det kan vara ett snabbt morgonmöte eller en eller ett par veckomöten där ni går igenom vad ni gjort och ska göra tills nästa gång ni pratar igen.

16. Distansarbete med målsättningar och deadlines

Målsättningar är ett effektivt sätt att öka prestationen under distansarbete och många upplever också att det blir roligare att jobba med mål och deadline.

Missa inte: Tips hur sätter mål i arbete och i livet

Hybridjobb, distansarbete och flexkontor är nog trots allt inte bara tillfälliga trender utan något som är för att stanna. Så dela gärna denna guide till medarbetare och frilanskollegor.

Tack!

Läs vidare: Dags för distansarbete? Detta gäller avdrag för hemmakontor


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.