3 tips för hur du skyddar dig och ditt företag online

Nedan är exempel på de viktigaste punkterna:

Använd säkra lösenord eller en lösenordshanterare

Det första du bör göra är att se till att dina lösenord är säkra och unika. Använd aldrig samma lösenord till två tjänster. På så sätt skyddar du dig vid eventuella läckor. Du bör även se till att dina lösenord är så starka och svåra att knäcka som möjligt. Vi rekommenderar att du åtminstone gör följande:

  • Minst 15 karaktärer, gärna fler
  • Stora och små bokstäver, siffror och tecken
  • Sätt symbolerna i en slumpmässig ordning, exempelvis jdjA239?4kAn!?4 (använd inte detta, välj ett eget)

Det finns dock en annan väg att gå om du inte vill hålla reda på massvis med olika lösenord, och det är med hjälp av en lösenordshanterare. Med hjälp av en sådan tjänst behöver du endast komma ihåg ett enda lösenord, trots att du får säkra lösenord till de tjänster du använder. Du behöver bara komma ihåg huvudlösenordet som låser upp ditt “valv”.

Här är en lista med några av de kändaste aktörerna på marknaden:

  • Dashlane
  • 1Password
  • Enpass

Kom ihåg att du måste vara oerhört försiktig med det lösenord du använder till lösenordshanteraren. Använd inte samma lösenord till något annat, och logga aldrig in på din lösenordshanterare på enheter som du inte äger.

Hos vissa aktörer får du möjlighet att verifiera dig med hjälp av BankID istället för användarnamn och lösenord, vilket skapar ett extra skydd. Detta är t.ex. väldigt vanligt inom bankväsendet, men även inom bettingbranschen. Därmed behöver du i de flesta fall inte oroa dig för osäkra lösenord när du satsar på odds.

Akta dig för skadliga sidor och appar

Det finns många skadliga sidor och appar på internet. De existerar inom alla möjliga kategorier och språk, och du måste lära dig att känna igen olika typer av varningstecken för att kunna skydda dig mot dem.

När du besöker en sida bör du alltid dubbelkolla att du har skrivit in rätt domännamn. Det är lätt att skriva in ett n eller m för mycket, så kolla noggrant. Du bör även kontrollera att det finns ett litet lås till vänster om domännamnet. På så sätt kan du vara säker på att sidan använder säker kryptering som ser till att dina uppgifter är säkra när de skickas till hemsidan.

Använd antivirusprogram

Ett antivirusprogram är ett bra skydd om du känner dig osäker på hur du ska navigera internet på ett säkert sätt. Den varnar dig när du är på väg att ladda ner och installera något skadligt, och kan till och med ta bort virus och skadliga program på din dator. Men bara för att du har ett antivirusprogram betyder det inte att du inte ska vara försiktig, du kan fortfarande bli av med dina personliga uppgifter eller värre.

Det finns många olika antivirusprogram att välja mellan. Det finns kostnadsfria program, men även de som kostar pengar. Jämför några olika varianter innan du väljer det som du tror passar bäst för dig.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.