Personlig effektivitet som företagare handlar om att ha en balans mellan ”att göra” och ”att vara”. Att kunna vara koncentrerad och fokuserad ibland men också kunna ”göra ingenting” mellan varven. Att ha förmågan att kunna växla mellan handling och målfokusering med att också kunna släppa taget om sådant som du ändå inte kan påverka. Här kommer 6 snabba effektivitetstips.

1. Vad fungerar för dig?

När är du som mest effektiv? Planera in de svåraste uppgifterna när du jobbar bäst och de lite lättare när du är lite mer trött och ofokuserad. Hitta dina egna lösningar och bygg vidare på det passar dig bäst.

2. Gör det du är bäst på

Använder du dina talanger fullt ut i ditt företag eller försöker du göra "allt"? Du är som mest effektiv när du gör det du är bra på. Anställ, anlita eller samarbeta med de som är bra på sånt som du varken gillar eller har fallenhet för. Att ha roligt är en framgångsfaktor.

3. Planera din tid

Sätt dig regelbundet ner och se över hur du kan använda din tid bäst. Vad behöver du göra först, vad kan du vänta med till lite senare? Skriv listor så du kan bocka av efterhand. Du blir mindre stressad när du skaffar dig kontroll.

4. Säg nej ibland

Tar du på dig för mycket? Sätt gränser och säg stopp. Be om tid nästa gång du får en uppdragsförfrågan. Hinner du med? Ligger det i linje med din planering och affärsidé? Det är mer effektivt att vara närvarande i det du gör och att inte splittra sig för mycket. Måste du exempelvis vara med på alla möten?

5. Ta micropauser

Ofta lönar dig sig mer att ta en paus och gå en snabb promenad runt kvarteret istället för att sitta trött och såsa sig genom hela eftermiddagen. Ta regelbundna time-outer så orkar du mer i långa loppet. Lär dig powernappa så får du oanade kraftresurser.

6. Skaffa förebilder

Vilken eller vilka andra företagare använder sin tid effektivt och utan att "bränna ut sig"? Hur gör och agerar de? Vad har de för förhållningssätt till prestation, balalans och sig själv i största allmänhet. Observera och ta till dig det som passar dig.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.