Under sex veckor guidar jag dig i Balansprogrammet, det program jag lärt ut till vård, skola och näringsliv, som handlar om att ge människor verktyg för balans oavsett livssituation. Programmet fokuserar på de positiva aspekter som skapar livskvalitet. För dig som missade v 3: Avskeda din inre domare + yogaövning mot ryggsmärtor

Vecka 4 – hitta ditt inre ankare

Vi tänker ca 65 000 tankar under en dag, ca 90 % av dessa är samma tankar som vi tänkte igår. I detta finns inte särskilt mycket utrymme för kreativitet och nya möjligheter. Forskning på mindfulness har visat att människor som tränar närvaro känner sig lugnare, lyckligare och mer kreativa. Närvaro och kreativitet hör ihop och forskning visar att 1 timme fokuserad uppmärksamhet dramatiskt ökar antalet kopplingar mellan nervceller.

Veckans övning handlar om att hitta ditt inre ankare och stärka din närvaro.

Gör så här:

1. Fokusera på andetaget

2. Låt tankar komma och passera. 

3. Varje gång du upptäcker att du inte längre fokuserar på andetaget, släpp taget om tankarna och återgå till din andning.

4. Meditera på detta sätt 5–10 min, utöka därefter dosen succesivt  

Veckans reflektion och vardagsuppgift: Fastnar du lätt i tankeloopar eller är du bra på att släppa taget? Denna förmåga går att träna upp och avgör i hög grad hur du mår. Forskning på mindfulness säger att närvarande människor är lyckliga människor och att det finns ett samband mellan depression och mentala tidsresor. Veckans uppgift (se ovan) hjälper dig att träna upp förmågan att släppa taget, du kan utföra den när och var som helst.

Del #5: Hur du bryter negativa tankemönster

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.