Under sex veckor med start idag guidar jag dig i Balansprogrammet som handlar om att ge människor verktyg för balans oavsett livssituation. Se introduktionen här.

Balansprogrammet som egen stressprevention, rehab och stöd i vardagen har bland annat erbjudits till patienter med ADHD på Akademiska Sjukhuset. Metoden bygger på en kombination av mindfulness och medicinsk yoga som har testats i svensk forskning, både på Danderyds Sjukhus och Karolinska Sjukhuset. Stora arbetsplatser, bland annat Astra Zeneca och advokatbyrån Delphi har genomfört programmet under flera år. 

Nu har du möjligheten att under kommande veckor ta del av detta program. Programmet fokuserar på de positiva aspekter som skapar livskvalitet.

Vecka 1 – Fokus på andningen

Andas gör vi ju hela tiden men de allra flesta andas fel vilket skapar både kemiska obalanser i kroppen och jagar upp ditt nervsystem. En försämrad andning, exempelvis en utandning som är forcerad gör att ditt kamp/flykt -beteende aktiveras och du får en spändare kropp, ökat stresspåslag som i sin tur påverkar din kognitiva förmåga, din matsmältning, ditt blodtryck, ditt immunförsvar negativt. Med andra ord, det är väl värt att lägga märke till hur du andas och förbättra andningen, vilket är vad denna veckas lektion handlar om. 

Tre principer för stressreducerande andning med effekt inom loppet av några minuter:

1. Stäng munnen och andas genom näsan. Detta filtrerar, värmer och fuktar luften. 

2. Andas med både mage och bröstkorg, detta aktiverar diafragman som i sin tur masserar inre organ, skapar djupavslappning.

3. Förläng utandningen, vila mellan varje andetag, detta aktiverar kroppens egen lugn- och ro respons. Påverkar inom loppet av några minuter blodtryck, immunförsvar, hormonutsöndring. 

TIPS! ANDAS IN OCH UT GENOM ENBART VÄNSTER NÄSBORRE FÖR FÖRSTÄRKT LUGN- OCH RO EFFEKT. Se bild ovan.

Veckans övning

Veckans reflektion och vardagsuppgift: Reflektera över dina naturliga pauser i vardagen. Hur kan dessa medvetet skapas? Boka in tid för 5 min övningen i din kalender och skriv upp var och när du avser ge dig själv tid att andas till dess att övningen blivit en självklar rutin.

Del #2: Här fokuserar vi på kroppen med en kroppsscanningövning

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.